Det är självklart att man kan omplacera ovaccinerad personal som jobbar med äldre. Arbetsgivare som tar in ovaccinerad personal riskerar dessutom att straffas. Det säger Tommy Iseskog, arbetsträttsexpert i SVT:s Aktuellt.
Det är en omdebatterad fråga och fortfarande tillåts ovaccinerad personal jobba nära patienter och omsorgstagare på äldreboenden och inom hemtjänsten.
Många kommuner och en del regioner ställer krav på vaccinering om du ska nyanställas och några omplacerar också personal som är ovaccinerad eller inte vill uppge om man är det.
Tommy Iseskog är överraskad över att endast fyra procent av de 215 kommuner som svarade på SVT:s enkät frågar, testar och sen omplacerar ovaccinerad personal eller personer som inte vill svara på frågan om de är det.
SVT: Hur självklart är det att man kan omplacera personal?
– Det är självklart. Såväl arbetsgivare som vårdgivare måste göra riskbedömningar här och konstaterar man då att man har en typisk risk för smittspridning och man inte kan hålla avstånd i arbetet då måste man vidta den mest effektiva åtgärd som kan vidtas som alternativ till fysisk distansering. Om det då är vaccination vilket man på den medicinska kanten tycks vara överens om då måste egentligen arbetsgivare och vårdgivare ställa krav på vaccination.
SVT: Om det är svårt att omplacera någon och om det inte finns arbetsuppgifter som passar. Vad händer då?
– Den yttersta konsekvensen är då att det blir arbetsbrist. Om man betraktar vaccination som ett kompetenskrav så kan man alltså konstatera att den som inte är vaccinerad inte är kompetent för såna arbetsuppgifter och då blir den yttersta konsekvensen att man till och med kan bli uppsagd.
Tommy Iseskog menar att lagen är tydlig där. Han är även tydlig med att man inte kan tvinga någon att vaccinera sig men att om man inte gör det är man som sagt inte kompetent för arbetsuppgifterna.
Riskerar att straffas
Arbetsgivare riskerar även att straffas om ovaccinerad personal tar in smitta på äldreboenden eller till personer som har hemtjänst, menar han.
– Kan man konstatera att någon i värsta fall har avlidit och det med hög grad av sannolikhet, som är det juridiska uttrycket, har sin grund i att någon har varit ovaccinerad ja då kan till och med ett straffansvar utkrävas, säger Tommy Iseskog till SVT.
Senioren skrev i måndags om SVT:s enkät som visar att en majoritet av de 215 kommuner som svarade varken frågar eller vet om den personal som kommer i kontakt med patienter/omsorgstagare inom vård och omsorg är vaccinerad. 113 svarade att de gör det, 20 procent att de ställer frågor vid anställning medan andra jobbar med säkerheten för patienter och omsorgstagare på andra sätt.
Dock är det endast en av nio kommuner i enkäten som svarar att de både frågar personalen om den är vaccinerad samt även omplacerar personal som inte är det.
Om du vill se alla frågor och svar med Tommy Iseskog klickar du här. Sen kommer det 19 minuter in i sändningen. Det går att dra fram till det.