Eva Eriksson: Gas i pensionerna otillräcklig åtgärd
SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.
Nyheter | Brister

Eva Eriksson: Gas i pensionerna otillräcklig åtgärd

En gas i pensionssystemet är bra men inte till priset av att bromsen hotar på nytt. Det säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

Jan Arleij
Publicerad 2022-02-24

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabis (S) besked i en intervju med Senioren om att Pensionsgruppen inom kort kommer att ta ställning till hur en ”gaspedal” ska aktiveras och därmed möjliggöra höjda pensioner är både välkommet och oroande, säger Eva Eriksson till Senioren.

– Att höja dagens inkomstpensioner är nödvändigt. Men det viktigaste är att stärka finansieringen genom att höja avgiften till 18,5 procent. Det skulle ge betydligt mer än åtgärder för snabba cash.

Sådana åtgärder är inkomstpensionstillägget som började betalas ut i höstas och garantitillägget som föreslås utgå från och med augusti.

Ett arbetsliv

Huruvida också en gas kan få godkänt av SPF Seniorerna hänger inte minst på profilen av utdelningen. Den måste komma de pensionärer som har arbetat ett helt liv till godo på ett helt annat sätt än vad politikernas lappande och lagande hittills har inneburit, menar SPF Seniorerna.

– Det är bra att grundskyddet i form av garantipensioner och bostadstillägg har förstärkts. Men nu är det helt avgörande att respektavståndet återupprättas, säger Eva Eriksson.

Eva Eriksson på Stortorget i höstas.

Det stora problemet med pensionssystemet är just att den viktigaste grundprincipen om att insatserna i arbetslivet tydligt ska löna sig i pensionskuvertet inte har visat sig hålla.

– Därför kräver vi från SPF Seniorerna att hela systemet utvärderas i grunden. Detta måste vi fortsätta att argumentera för, eftersom dagens utfall blir direkt orättvist mot de som har slitit ett helt arbetsliv. Dessutom är det pensionärerna som ständigt får bära riskerna av ett illa fungerande pensionssystem.

Tydlig analys

Att förstärka pensionerna med en tillfällig utdelning av delar av dagens överskott i pensionssystemet får inte innebära att risken ökar för att bromsen slår i framöver. Något som skedde 2010, 2011 och 2014.

En snabbt föränderlig värld med finanskollapser, pandemier och nu Ukrainakrisen kan på mycket kort tid punktera börsvärdena och därmed sätta pensionssystemet under akut press.

– Därför vill vi se en tydlig analys i vilken grad som en gas innebär risker för att bromsen slår i om tiderna försämras. Kan man prestera trygga besked om att detta inte sker så välkomnar vi förstås en utdelning av dagens överskott, säger Eva Eriksson.

Bättre debatt

Hon ger Ardalan Shekarabi beröm för att inte väja för en nödvändig debatt om pensionssystemets brister.

– Det är bra att vi har fått en mer öppen diskussion om vårt största socialförsäkringssystem som pensionssystemet är. Det har vi kämpat för under många år, säger Eva Eriksson. Äntligen ser också pensionerna ut att kunna få ett rejält utrymme i valdebatten.

– Det visar att vårt påverkansarbete har gett effekt. För inte länge sedan sa många partier att pensionerna i Sverige var tillräckliga. Nu säger alla att de behöver höjas. Det är en framgång i sig, kanske till och med ett genombrott.

Högre avgift

Eva Eriksson välkomnar socialförsäkringsministerns besked att Pensionsgruppen inom kort tar ställning till att höja avgiften till 18,5 procent.

– Det är helt nödvändigt och mycket positivt och något vi i SPF Seniorerna har kämpat för under lång tid.

Jan Arleij
Publicerad 2022-02-24
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas