Löftet om lagstiftning av pensionärsråd är ett genombrott för SPF Seniorerna. Kanske också för synen på äldre. Det säger förbundsordförande Eva Eriksson.
– Det här är ett bra första steg, men det måste också följas av flera, säger Eva Eriksson.
Kommunerna måste åläggas att bygga en struktur som gör pensionärsråden inflytelserika på riktigt.
– Det räcker inte med att det finns ett råd. Exempelvis bör ett pensionärsråd kopplas organisatoriskt direkt till kommunstyrelsen där de avgörande besluten oftast fattas.
Mandatperioden
Jens Petersen, är äldreminister Lena Hallengrens pressekreterare. Han säger till Senioren att S-förslaget sannolikt kommer att bli föremål för en så kallad internutredning på socialdepartementet.
– Det innebär att det kan gå snabbt och enkelt att få fram en proposition till riksdagen. Ett lagförslag skulle kunna presenteras för riksdagen 2020 och träda i kraft under mandatperioden.
Kan visa vägen
Eva Eriksson hänvisar till en rad kommuner i landet där pensionärsråd fungerar utmärkt väl.
– Det finns en många goda exempel där äldre ges möjlighet att påverka de viktiga frågorna om allt från bostäder till hemtjänstens kvalitet. Det är kommuner som man kan studera och ha som förebild.
Allt fler äldre
Eva Eriksson ser Socialdemokraternas förslag om lagstiftade pensionärsråd och högre anslag till pensionärsorganisationerna, från 8 till 13 miljoner kronor per år, som ett uttryck för en ökande medvetenhet om att seniorer måste inkluderas i samhället på ett nytt sätt.
– Vi blir fler äldre och det måste innebära att vi får mer att säga till om. Vi behöver också ges större möjligheter att bidra med det vi själva kan hjälpa till med. Det här tror jag att de politiska partierna alltmer har börjat komma till insikt om.