EU kan förbättra för seniorer genom att arbeta för en inkluderande arbetsmarknad och mot diskriminering, menar SPF Seniorernas förbundsordförande.
Hallå där, SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson, hur viktigt är EU-valet egentligen?
– Det är mycket viktigt. Tillsammans med EU:s regeringar är EU-parlamentet med och beslutar om lagar och initiativ som gäller i Sverige. Så genom att rösta är man med och påverkar. Dessutom blir resultatet mer rättvisande ju fler som röstar.
Vad tycker du står på spel för Sveriges seniorer?
– Vi vill se ett EU-parlament som fullföljer sin tradition av humanism, solidaritet och öppenhet mot omvärlden och som fortsätter värna allas mänskliga rättigheter, såväl i Europa som utanför kontinenten.
Vilka äldrepolitiska insatser förväntar du dig av de 21 parlamentariker som väljs in från Sverige?
– Vi vill ha ledamöter och partier som beslutar om tuff lagstiftning för att motverka diskriminering av äldre. Jag förväntar mig exempelvis att den europeiska arbetsmarknaden görs inkluderande för seniorer så att man orkar, kan och vill arbeta längre än i dag.
Hur kan SPF Seniorerna följa äldrefrågor på Europanivå de kommande åren?
– Precis som när det gäller riksdagspolitik skulle jag vilja att förbundets olika delar bevakar EU-politiken och de folkvalda. Vårt medlemskap i AGE Platform Europe hjälper oss att följa pågående lagstiftningsarbete
Inför valet då den 26 maj, vad kan aktiva i SPF Seniorerna göra?
– Vi har tagit fram ett manifest och verktyg för påverkan. Använd ståndpunkterna och underlaget för att uttrycka vår mening och ställa krav på kandidater och partier. Alltid finns det någon i närheten att påverka med goda argument. I manifestet gör vi gemensam sak med Europas seniororganisationer.