Pensionärer har under ett år besökt äldreboenden i Stockholm i syfte att motverka ofrivillig ensamhet. Ett koncept som blivit mycket lyckat, skriver Dagens Nyheter.
Att ofrivillig ensamhet och isolering är ett problem för många inom äldreomsorgen är inget nytt.
Det visar också Socialstyrelsens årliga enkät. Närmare 70 procent av personer som bor på särskilda boenden för äldre uppgav att de besväras av ensamhet i någon grad enligt 2022 års resultat.
Därför bestämde sig Stockholms stad förra sommaren för att upphandla en tjänst som skulle minska den ofrivilliga ensamheten på äldreboenden.
– Ofrivillig ensamhet är ett jättestort problem för äldre, inte enbart inom äldreomsorgen. Ensamhet och depression är hälsoriskfaktorer. Depression är något som ofta förbises inom äldreomsorgen men är en väldigt stor riskfaktor då man blir äldre. Därför är det viktigt för kommunen att ta ett ansvar för att förebygga ensamhet, säger Torun Boucher (V), äldreborgarråd i Stockholms stad till Dagens Nyheter.
Företaget Seniorglädje som vann upphandlingen har anlitat 100 pensionärer som på deltid besöker och anordnar aktiviteter på 70 äldreboenden.
Tagits emot positivt
– I början var jag lite skeptisk till hur det skulle gå, men det har visat sig fungera väldigt bra. Det är det bästa tillskottet av hjälp till att utföra vårt uppdrag som vi fått på många år, säger Charlotte Backteman, enhetschef på Älvsjögårdens särskilda boendeenhet till Dagens Nyheter.
Utvärderingen i våras visade också att verksamheten tagits emot positivt av både boende och enhetschefer.
Dels kan de anställda fokusera mer på sina arbetsuppgifter, dels finns det en stor fördel att det är just äldre som hjälper till.
”Blir en annan dynamik”
– Det har betydelse att det är äldre personer som kommer på besök. Det blir en annan typ av dynamik än när vi i personalen anordnar aktiviteter, säger Charlotte Backteman till Dagens Nyheter.
Det är allt ifrån allsång, promenader och bordsspel till att bara sätta sig ner och prata som anordnas veckovis.
– Det piggnar upp mig för att de själva alltid är så glada och pigga med historier att berätta. Det är roligt när man blir några som träffas samtidigt som man gör någonting, spelar boll eller bordsspel. Är det något man inte kan så får man lära sig, säger 96-årige Alice, boende på Älvsjögården till Dagens Nyheter.
Stockholms stad har för seniorbesök 2023 överlag budgeterat för drygt 5,5 miljoner.