Döstäda på nätet
Bild: Colourbox
Nyheter | digitalt arv

Döstäda på nätet

Det är viktigt att kartlägga din digitala närvaro innan det för sent. Dina efterlevande kommer att behöva all hjälp du kan ge dem i förväg.

Jonas Nordling
Publicerad 2025-02-11

Vår digitala närvaro blir av naturliga skäl alltmer utbredd i takt med att samhällets strukturer förändras. Men vad händer med all denna information om oss när vi är borta? En som tänkt på saken är 74-årige Jan Uno Lange i Vallentuna.
– Vi som uppnått den här åldern är inte alltid så välbevandrade i IT-teknik, men vi använder den flitigt. Däremot har nog inte så många funderat på vad som händer sedan, när vi är borta. Och det kan ju hända utan att man avlider.

Jan Uno gjorde en lista med alla lösenord han använder.
– Det handlade om 40 olika konton, som jag förstås blev lite fundersam över. Vad händer med dem? Vad gör man sen? Skriver ett testamente och bifogar alla lösenord? Jag har skrivet ett papper till min fru och mina anhöriga med en instruktion om hur de kommer in i min telefon. Där finns sedan alla lösenord som de kan behöva.
Känns det digitala arvet stressande?
– Nej, inte för egen del. Jag har ju valt en lösning där jag överlåtit åt andra att hantera detta.
Själv tycker han inte att det finns något värde i att hålla ett socialt mediekonto vid liv efter att han själv är borta.
– Jag har inget intresse av att något ligger kvar, säger Jan Uno Lange.

Jonna Steinrud är MIK-bibliotekarie och dessutom verksamhetsutvecklare inom organisationen Digidel som verkar för att främja digital delaktighet. Hon menar att detta i grunden handlar om självbestämmande och egenmakt.
– Alla har en rätt att bestämma hur vi vill vara och uppfattas, även i det digitala livet. 
 Hon påpekar att det även gäller vid bortgång.
– Du lämnar efter dig ett digitalt arv, precis som ett fysiskt. Så det är bra att fundera på vad som ska ske även med det när du är borta.

Vår digitala närvaro har förstås en rad olika nivåer. Det är sociala medier, e-post, bilder, dokument och mycket annat. Jonna Steinrud menar att det kan vara klokt att ha olika strategier för olika digitala miljöer.
– Det viktiga är att förbereda sig och att kartlägga sin digitala närvaro. Vilka konton har jag? Hur sparar jag mina lösenord? Det är inte alltid lätt att reda ut allt detta så det kan vara bra att ta hjälp. Det kan vara en familjemedlem, en vän eller en förening. Det finns också information hos DigidelCenter eller bibliotek som erbjuder digital vägledning.

Exemplet Facebook

Sociala medier har olika hantering av konton vid dödsfall. Facebook, med över två miljarder användare, sägs snart ha fler konton för avlidna personer än för levande. I skrivande stund uppger Meta, som äger Facebook, att de har följande rutiner vid dödsfall:

  • När Facebook får information om någons bortgång omvandlas dennes personliga sida till en så kallad minnessida.
  • När ett konto görs om till en minnessida så är fortfarande allt synligt på Facebook, men ingen kan logga in på kontot. Har du utsett en efterlevande kontaktperson så kan denne dock hantera ditt minneskonto. Denne kontaktperson måste dock ha ett eget Facebook-konto och du måste utse personen via dina kontoinställningar.  
  • Om du i stället vill att din sida ska försvinna när du går bort måste du ställa in det redan nu i ditt användarkonto.
  • Den som vill uppmärksamma Facebook på att en person är avliden måste kunna styrka detta med dödsannons, dödsattest eller annan dokumentation som bekräftar att personen har avlidit.

Dölj faktaruta

Jonna Steinrud rekommenderar att upprätta ett dokument med alla uppgifter och att utse en kontaktperson i de digitala tjänster där det är möjligt. Hon tycker också att det kan vara bra att samtidigt gå genom sitt digitala innehåll i denna process.
– Det kan vara ett lämpligt tillfälle för lite digital döstädning. Vilka bilder, filmer eller dokument finns var? Här gör vi olika. Det viktigaste är att du har tänkt genom detta. Vi får också tycka olika om vilka och hur många digitala spår vi lämnar efter oss och hur vi vill göra med vårt digitala arv.
Men om jag inte tycker det spelar någon roll, jag är ändå död?
– Visst, men det kan ju spela roll för dina efterlevande. Och det kan vara bra att tänka på att de flesta sociala medier skyddar din integritet även efter döden. Det innebär att det kan vara svårt för efterlevande att hantera dina konton, mer än att få dem nedstängda. I många fall stängs konton ner automatiskt efter en tids inaktivitet. Men det kan innebära flera år där den digitala närvaron fortfarande finns kvar.
Hon påminner även om att digitala konton ibland delas med en annan person, inte sällan en livspartner.
– Om du är den ende som har haft koll på lösenorden blir det extra viktigt med dokumentationen så att din partner till exempel enkelt kan fortsätta betala räkningar, använda epostkonton, ha tillgång till molnlagring och liknande.

Hur du sparar lösenorden är upp till dig, säger Jonna Steinrud.
– Det viktiga är att inte tumma på säkerheten. Att spara alla lösenord som anteckningar i telefonen kan vara praktiskt, men det är inte säkert. Det är bättre att använda en lösenordshanterare, antingen i form av en app eller den som finns inbyggd i telefonens webbläsare. Det bör kombineras med att du sammanställt en lista över din digitala närvaro tillsammans med relevanta lösenord, till exempel till telefonen och till eposten. Detta kan sedan sparas i Livsarkivet, Vita Arkivet eller liknande som har säkra lösningar.

I sin vardag som bibliotekarie får Jonna Steinrud många frågor kring MIK (Medie- och informationskunnighet), men de handlar sällan om det digitala arvet. Hon tror dock inte att det beror på att frågan är enkel, snarare tvärtom.
– Mycket i vår digitala vardag bygger på individens rätt till personlig integritet, något som är bra men som kan orsaka en hel del administration vid dödsfall. Vi pratar nog alldeles för lite om detta. Men det är bra att göra det innan det är för sent.

Jonas Nordling
Publicerad 2025-02-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas