För första gången prövas nu Lagen om meddelarskydd sedan ett vårdbiträde straffats av sin arbetsgivare efter att ha berättat om hur det gick till på ett särskilt boende under Coronakrisen.
Två chefer och en anställd på det privata vårdbolaget Attendos hr-avdelning har åtalats misstänkta för brott mot lagen om meddelarskydd.
Rättegången ägde rum i Attunda tingsrätt förra veckan. Domen kommer att meddelas den 18 oktober.
Ärendet gäller vårdbiträdet Stine Christophersen som berättat för medier om brister i smittskyddet under covid-19 på ett av Attendos äldreboenden där hon arbetade.
”Lojalitet”
Hon blev inkallad till arbetsgivaren som gav henne en skriftlig erinran. Företagsledningens motivering var att Stine Christophersen ska ha brutit mot lojalitetsplikten.
De tre åtalade Attendoanställda som företrädde arbetsgivaren var med på mötet där de skrev under erinran.
Fängelse
För brott mot lagen om meddelarskydd i vissa verksamheter kan man dömas till böter eller fängelse i högst ett år.
Bland många aktörer följer Vårdförbundet målet med stort intresse. Lagen trädde i kraft 2017 och domen väntas få stor betydelse för hur meddelarskyddet kommer att kunna användas i fortsättningen.
”Det vi kan säga nu är att det är ett principiellt viktigt mål som Vårdförbundets förbundsjurister bedömer kan komma att visa om huruvida den nuvarande lagen – visselblåsarlagen, om meddelarfrihet och om efterforsknings- och repressalieförbud – är tillräcklig, eller om det behövs ändringar i lagstiftningen”, säger förbundets ordförande Sineva Ribeiro till Dagens Medicin.
P1-dokumentär berättar
Här kan ni höra P1-dokumentären ”Det illojala vårdbiträdet” av Ekots reporter Johanna Sjövall. Den berättar historien om Stine Christophersen.