Algots klädde det svenska folkhemmet på 1950- och 1960-talen med färgglada och bekväma kläder som alla hade råd med. Men inne på fabriken slet kvinnorna vid den nya uppfinningen det löpande bandet som gick snabbare och snabbare.... Nu kommer en dokumentär i P4 om klädimperiets uppgång och fall.
Algot Johansson föddes 1886 och 1907 grundade han Algots, eller egentligen Algot Johansson AB i Borås.
I den här dokumentären i tre delar får du följa framgångssagan för företaget fram till konkursen 1977. Sammanlagt 70 000 jobb försvann och nyheten om konkursen var den mörkaste under den svenska textilkrisen.
Det blev till slut slitningar inom familjen som knäckte företaget, som också skakades av en skandal när det kom fram att en av fabrikscheferna Albert Sonntag var aktiv nazist.
92-årige Reimar Westerlind är en av dem som är med i dokumentären. Han sålde symaskiner till Algots och hade mycket kontakt med ägaren Algot Johansson.
Stoppades en gång i timmen för kisspaus
Ulla Wikander, professor emeritus i ekonomisk historia, hörs också i dokumentären. Hon har bra kännedom om Algots verksamhet efter att ha forskat på mäns och kvinnors arbetsförhållanden de senaste 100 åren och har god insikt i Algots verksamhet.
– Det löpande bandet stoppades en gång i timmen. Då fick man gå på toaletten och ta paus i 5 minuter. Man vara alltså inte tillåten att gå iväg när man ville. När sömmerskorna kom tillbaka efter julledigheten hade hastigheten höjts på bandet, berättar Ulla Wikander i dokumentären.
De tre delarna av P4 Dokumentären Algots hörs i P4 den 25 december, 31 december och 6 januari men den finns tillgänglig i appen Sveriges Radio Play från 20 december.