Alltfler dödsfall inom vården beror på resursbrist, visar färsk granskning. Chockerande siffror, menar SPF Seniorernas expert.
Fyra av tio dödsfall inom slutenvården kan kopplas till brist på vårdplatser, resursbrist eller personalbrist. Det visar en granskning som tidningen Sjukhusläkaren gjort.
Sjukhusläkaren har granskat av samtliga lex Maria-ärenden som inkom 2023 till IVO (Inspektionen för vård och omsorg), totalt 1 254.
237 ärenden berörde dödsfall och medicinskt sakkunnig slog fast att det fanns en koppling till vårdplatsbrist, resursbrist eller personalbrist i 100 fall. Det motsvarar 42 procent av dödsfallen. Dessutom framkom även att 341 fall med allvarliga vårdskador relaterade till vårdplatsbrist granskningen.
När Sjukhusläkaren gjorde en liknande genomgång 2016 var motsvarande siffra 25 procent när det gällde dödsfall kopplade till resursbrist.
Lex Maria
Lex Maria är det vardagliga namnet på anmälningsskyldigheten enligt Patientsäkerhetslagen.
Anmälningsskyldigheten innebär att en vårdgivare har skyldighet att anmäla till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av en allvarlig skada eller sjukdom.
Aase Wisten som är sakkunnig för SPF Seniorerna inom vård och omsorg tycker att siffrorna i den nya granskningen är chockerande.
– Det är fruktansvärt och skrämmande men inte helt oväntat. Bristen på vårdplatser är på många håll skriande och tyvärr ökande. Det är ingen brist på fysiska vårdplatser utan på personal, inte minst sjuksköterskor.
Hon menar att det är dags att agera.
– Regionerna kämpar med att rekrytera och behålla sin personal som i många fall går till arbetsgivare som erbjuder bättre arbetsvillkor både vad gäller medbestämmande, schemaläggning, kompetensutveckling och löner. Samtidigt lever de kvar med en organisation och struktur som fungerade för 50 år sedan, men som det nu är hög tid att se över och förnya från grunden, säger hon och fortsätter:
– Vi måste göra allt för att bryta denna negativa trend med en ökning av vårdskador och dödsfall i slutenvården till följd av vårdplatsbrist, resursbrist eller personalbrist. Även om alla åldrar drabbas kommer den äldre gruppen att drabbas allra hårdast av denna negativa utveckling i slutenvården.