Människor har bra koll på sin egen hälsostatus. En ny studie visar att självskattning dessutom kan avslöja hälsorisker.
I samband med besök inom vården används ofta så kallade självskattning. Patienten får då svara på en fråga om hur de bedömer sin hälsa. En nyligen publicerad norsk studie visar nu att dessa svar kan vara mycket vägledande.
Forskarna har använt sig av uppgifter från den så kallade Kvinno- och cancerstudien, där 100 000 norska kvinnor mellan 41 och 70 år ingått.
– Våra resultat visar att äldre kvinnor som bedömde sin hälsa som dålig hade en högre risk att dö tidigt än de som bedömde sin hälsa som god, säger Ida Løken Killie till forskning.no.
Ida Løken Killie forskar kring självrapporterad hälsa vid UiT, Norges arktiska universitet, och hon säger att även efter att de justerat för livsstilsfaktorer och sociala skillnader syntes dessa samband.
Ida Løken Killie menar att det är logiskt att vi har en ganska god insikt i vår egen hälsostatus. Detta bör därför få större vikt, både i ett kliniskt sammanhang och vid planering av folkhälsoåtgärder, anser hon.
När studiedeltagarna gjorde den inledande självskattningen var de cancerfria. Via det norska Cancerregistret fick forskarna därefter information om cancerdiagnoser under uppföljningsperioden. De som rapporterade dålig hälsa i början av studien hade sedan en något högre risk att utveckla cancer.
– Detta kan antingen betyda att de hade underliggande symtom på grund av en oupptäckt cancer eller att de hade en livsstil eller andra riskfaktorer förknippade med cancer, säger Ida Løken Killie.
Forskarna sökte även efter skillnader mellan självrapporterad hälsa och tidig död.
– När vi tittar på de som får cancer och de som inte får cancer var för sig är det intressant att vi ser att kopplingen är mycket starkare bland dem som inte får cancer, säger Ida Løken Killie.
Hon tror att det kan förklaras med att cancer är en stark dödsorsak i sig. Att sambandet mellan dålig självrapporterad hälsa och död är mycket starkare bland dem som inte utvecklat cancer kan tyda på att upplevelsen av att ha dålig hälsa är en ännu viktigare riskfaktor för för tidig död än man tidigare trott, tror hon.
Den norska studien granskade studien endast kvinnor. Om kopplingen är lika stark för män är osäkert, menar Ida Løken Killie.
– Resultaten varierar. Vissa studier visar att sambandet är starkare för kvinnor, vissa tycker att det är starkare för män – och andra finner ingen könsskillnad.