Diabetesmedicin minskar risk för demens
Nyheter

Diabetesmedicin minskar risk för demens

Behandling med diabetesmedicin tycks bromsa den förhöjda demensrisken för typ 2-diabetiker. Det visar omfattande svensk studie.

Jonas Nordling
Publicerad 2024-08-19

Den som har typ 2-diabetes har en högre risk att utveckla demens. För patienter som behandlas med så kallade andra GLP-1-analoger (som till exempel Ozempic) tycks dock denna risk minska. Det visar en omfattande studie från Karolinska institutet, som publicerades i slutet av juni.

88 000 äldre patienter med typ 2-diabetes har följts i studien, varav en del upp till tio år. Forskningen har fokuserat på sambandet mellan risken för demens och tre sorters diabetesläkemedel: GLP-1-agonister, DPP-4-hämmare eller sulfonylurea.

Undersökningen visar att patienter som använde GLP-1-agonister hade 30 procent lägre risk att utveckla demens jämfört med dem som använde sulfonylurea. Jämfört med patienter som använde DPP-4-hämmare var risken 23 procent lägre.

– Det här är viktigt eftersom det kan hjälpa läkare att fatta bättre beslut om vilka läkemedel som ska användas för äldre patienter med typ 2-diabetes. Men det behövs riktiga randomiserade prövningar för att säkert kunna fastställa att GLP-1-agonister verkligen minskar risken för demens, kommenterar Bowen Tang som doktorand vid Karolinska Institutet.

Diabetesmediciner

GLP-1-agonister eller GLP-1-analoger har blivit allt mer populära vid behandling av typ 2-diabetes och fetma eftersom de hjälper till att kontrollera blodsockret, främjar viktminskning och skyddar hjärtat.

Sulfonylurea är diabetesläkemedel som verkar genom att öka utsöndringen av insulin från bukspottskörteln.

DPP-4-hämmare bevarar hormonet glukagonlikpeptid-1, eller GLP-1, i blodet, vilket i sin tur ökar insulinproduktionen och minskar blodsockret hos patienter med diabetes.

Källa: Forskning.se

Dölj faktaruta
Jonas Nordling
Publicerad 2024-08-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas