Tre vänner kring 65 fick idén att göra poddradio av sina samtal. Studio 64 är en pratglad podd för rock'n'roll-generationen och bjuder på skratt, allvar och igenkänning.
Djursholmstant eller rock’n’roll, får man klä sig hur som helst när man passerat 65? Varför kallas det gubbrock, men inte gubbkonst eller gubbfilm? Hur ska man egentligen hantera bajsproven för tarmcancerscreening man kallas till som senior? Har man gett upp när man byter fotboll och bordtennis mot curling och boule? Kan man öva på att ha skjortan utanför? Vad är bakgrunden till låten Sway? Inte är väl sådant som bruna kläder, insändarskrivande och blues gubbigt? Och hur ska man förhålla sig till fiberuppkoppling?
Diskussionsämnena i Studio 64 rör högt och lågt, men framför allt tankar kring vad det egentligen innebär att befinna sig eller vara på väg in i den så kallade tredje åldern.
– Vi har hållit på sen i våras och kommit upp i sjutton avsnitt. I början var det mest våra Facebookvänner som lyssnade, men nu har vi börjat få lite spridning, säger Per Wiklund som gör Studio 64 tillsammans med bröderna Niklas Levy och Michael Flygare.
Tillsammans har de också bandet Perry and the Pacemakers som spelar 50- och 60-talsmusik. Och att de känner varandra väl märks på jargongen. De har samma referenser och vågar ge varandra små tjuvnyp.
– Innan vi spelar så sitter vi alltid och fikar och snackar och snackar. Vi tänkte att det kanske kan vara kul för andra att lyssna på. Det här med podcast som ungdomar håller på med, kan ju vara spännande. Vi fördjupade oss i ämnet och det visade sig vara väldigt enkelt. Köpte in lite mikrofoner och annat, satte oss runt köksbordet och började snacka. Vi sköter allt själva.
Varje avsnitt avslutas med en låt av Perry and the Pacemakers. Det blir som ett förlängt rep med bandet, menar Per Wiklund. Han är civilingenjör och de båda andra journalister. Alla tre har de precis slutat jobba och det kräver lite omställning. I avsnittet Vad gör du nu för tiden? tycker samtliga att det är skönt att kunna svara ”jag håller på med en podcast” när folk undrar vad de sysslar med.
Vilket är det populäraste avsnittet hittills?
– Jag vet faktiskt inte riktigt. Bajsprov är ganska populärt, och Vad är studio 64. Semesterpodden blev också rätt populär.
Ni har fått höra att ni är lite ”gubbiga”. Kan man säga att målgruppen framför allt är manlig?
– Nej, inte nödvändigtvis. Men vi är ju tre gubbar så det blir ju lätt att vi pratar om våra grejer. Det var några kvinnliga lyssnare som tyckte att visst är det roligt att lyssna på, men det blir lite gubbigt. Så då gjorde vi avsnittet Hur gubbigt kan det bli? som repsons på det.
Alla avsnitt är ganska korta?
– Det är ett bra format helt enkelt. Många av de podcaster som finns är jättelånga. Jag lyssnade på Värvet nån gång och somnade efter 45 minuter. Vi tänkte att, äh en kvart 20 minuter är ganska lagom.
Ni är roliga att lyssna på, har ni kul när ni spelar in?
– Ja, vi har ju jättekul. Det är ju de här snacken som vi hade tidigare vid kaffebordet, så det är ju väldigt improviserat. Tanken är ju att det ska vara lite underhållning.
Hur ser framtidsplanerna ut?
– Vi fortsätter. Det vore ju kul om vi kunde få ut den till en större lyssnarskara. Det finns ju ändå två eller tre miljoner pensionärer i Sverige.
Text: Frida Andersson Johansson
Så lyssnar du
En podcast eller en podd är ett radioprogram som finns på nätet och som du kan lyssna på när det passar dig. Du kan antingen ladda ner programmet till din telefon, platta eller dator, eller välja att lyssna på det över internet.
För att lyssna på Studio64 måste du ha programmet Itunes. Det är gratis och finns både till Mac och PC. Du hittar det här:
Här kan du också hitta Studio 64:
Hos Sveriges Radio hittar du mängder av program i form av podcasts, till exempel dokumentärer och program som sänts tidigare.
Sugen på mer? På Bra podcast listas de 100 populäraste poddarna i Sverige just nu. Här hittar du poddar om allt från historia och hälsa till humor. Även engelska podcasts finns med i listan, till exempel så kallade TED-talks, inspelade föredrag med inspirerande föreläsare.
Utöver Itunes finns flera appar som kan användas för att lyssna på podcasts, till exempel apparna SoundCloud och Podcaster.
Niklas Levy har jobbat med radio och TV och gjorde bland annat Metropol i P3 tillsammans med Ingvar Storm.
Michael Levy är radiojournalist med bakgrund på Sveriges radio.
Per Wiklund är civilingenjör och har bland annat bott och jobbat utomlands under sin tid på Ericsson.