Underrepresentation av äldre i riksdagen leder till en rad problem. Det hävdar SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.
I en debattartikel på Altinget.se skriver Eva Eriksson att partiernas ointresse att satsa på seniorer i riksdagen skickar en signal om ett ointresse att ta tillvara på äldres erfarenhet och kompetens.
Inte i närheten
Därmed mister man seniorers erfarenhet och perspektiv på olika samhällsfrågor. Det i sin tur innebär att äldrefrågor riskerar att inte få det utrymme i debatten som väljarna önskar.
– I de beslutande organen i kommuner och landsting/regioner är andelen äldre högre än i riksdagen, men fortfarande inte i närheten av att motsvara äldres andel i samhället, skriver Eva Eriksson.
Fåtal procent
Av flertalet väljarundersökningar framgår att äldrefrågor ofta ligger i topp fem över de viktigaste sakfrågorna. Men detta återspeglas inte vare sig i ämnena i partiledardebatter eller i frekvensen på de sakfrågor som behandlas i riksdagen, exemplifierar Eva Eriksson.
– När debatterade partiledarna senast pensioner eller platsbristen på särskilda boenden under 20-30 minuter? Bara ett fåtal procent av de interpellationer, skriftliga frågor och motioner som behandlats under innevarande mandatperiod har berört äldrefrågor.
Uppmanar väljarna
– Vi kommer att vara tydliga med att uppmana våra medlemmar att kryssa seniora kandidater på valsedlarna.