Antalet demenssjuka ökar. En europeisk kommission av ledande forskare varnar för att demenssjukdomarna kan skapa kaos i sjukvården.
Det är medicintidskriften The Lancet som ägnar hela sitt aprilnummer åt det växande problemet.
– Antalet dementa kommer att öka, det är ofrånkomligt med en allt äldre befolkning, säger professor Bengt Winblad som är verksam vid Centrum för Alzheimerforskning vid Karolinska Institutet (KI) och som har lett gruppen.
Massiv ökning
Bakgrunden till larmet är det faktum att för närvarande upptäcks ett nytt fall var tredje sekund. Det innebär att med nuvarande takt kommer antalet demenssjuka att fördubblas vart 20:e år
– Det är dags för en samordnad europeisk plan och en nationell plan för verksamheten de kommande tio åren. Gör en satsning som omfattar en förbättrad forskning på allt ifrån den laborativa forskningen ut till kliniken och ut till vården och omsorgen, säger Bengt Winblad i en kommentar till Sveriges Radio.
EU-parlamentet
Den långa artikeln i The Lancet Neurology är sammanställd av en kommission med ett trettiotal experter från ett tiotal länder.
Resultatet presenterades nyligen för EU-parlamentet i Bryssel.
Policydokumentet ska stimulera till ökat nationellt och internationellt samarbete med industrin, hoppas Bengt Winblad.
– Det behövs samverkan, inte bara inom forskningen utan även inom politiken på alla nivåer, säger Bengt Winblad.
Samverkan ett måste
Forskarna och experterna begär att Europas stater ska samverka med läkemedelsbolagen på en multinationell nivå för att samordna resurser och minska de ekonomiska riskerna i forskningen.
På så sätt skulle forskningen om läkemedel, vårdformer och förebyggande faktorer kunna förbättras.
Kollaps hotar
Forskarnas kamp för att finna ett botemedel mot Alzheimers sjukdom har gått i stå. Man har funnit första generationens läkemedel, men har sedan stött på många motgångar.
– Vi behöver ha politikerna med oss för att se, att gör vi inget åt det här kommer hälso- och sjukvården att kollapsa i många europeiska länder, säger Bengt Winblad, som också är professor i geriatrik vid Karolinska institutet.
Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se
Explosiv ökning
Idag lider 47 miljoner människor i världen av svåra hjärnsjukdomar som alzheimer, vaskulär demens, pannlobsdemens, Lewy Bodys sjukdom eller någon annan demenssjukdom.
Den globala kostnaden för dessa obotliga hjärnsjukdomar beräknas till 818 miljarder dollar per år.
2030 beräknas antalet ha ökat till 75 miljoner.
2050 kan 131 miljoner vara drabbade, enligt forskarna.