De umgås oftare med släkt och vänner
Bild: Colourbox
Nyheter | Möten

De umgås oftare med släkt och vänner

8 av 10 ungdomar och en majoritet av äldre kvinnor träffar släktingar och vänner minst en gång i veckan. Det visar en ny kartläggning från SCB.

Jan Arleij
Publicerad 2024-10-16

SCB, Statistiska centralbyrån, har undersökt våra sociala relationer. Inom ramen för de så kallade Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF) har man under 2022 frågat personer från 16 år och uppåt.

– Det fysiska umgänget är mest utbrett bland ungdomar mellan 16 och 19 år. 79 procent träffar någon släkting eller vän varje dag eller varje vecka, säger Göran Nordström, utredare på SCB i en kommentar.

Efter ungdomsåren avtar det sociala umgänget och är som lägst i åldersgruppen 40-49 år.

Ökar med åldern

Därefter ökar det på nytt i takt med stigande ålder – för kvinnor är det sociala umgänget signifikant högre efter 60-årsåldern.

Efter 80-årsåldern börjar skillnader synas mellan könen när det gäller andelen som brukar träffa och vara tillsammans med någon släkting eller vän varje dag eller varje vecka. För kvinnorna är det 66 procent medan andelen bland männen är 49 procent.

Andra länder

Uppgifterna kan jämföras med andra EU-länder eftersom motsvarande undersökningar om levnadsförhållanden också görs på EU-nivå.

I 26 av de länder i Europa som ingick i undersökningen har man ett tätare socialt umgänge med släktingar jämfört med Sverige, medan det är glesare i 4 av de jämförda 31 länderna.

De tätaste kontakterna med vänner och släktingar har befolkningen i Cypern. Även Bulgarien, Portugal och Slovakien har höga andelar som umgås tätt med vänner och släktingar.

Färre möten

I Norden tar Norge och Finland täten bland dem som ofta träffar vänner och släktingar.

De baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen verkar ha det glesaste sociala umgänget med släktingar. Bara ungefär var fjärde person träffar någon släkting varje vecka.

Rapporten innehåller olika aspekter och bilder av socialt umgänge, också dess motsats – ensamhet.

Bland annat har SCB funnit att 4 procent av befolkningen 16 år och äldre träffar aldrig någon släkting. 3 procent träffar aldrig någon vän.

Saknar nära vän

Förekomst eller avsaknad av en nära vän har mätts genom intervjufrågan ”Har du någon nära vän som du kan prata med om personliga saker om du skulle vilja det?”.

Det visar sig vara vanligare bland män än bland kvinnor att inte ha någon nära vän, en könsskillnad som funnits i SCBs mätningar genom åren.

Det finns egentligen inga tydliga skillnader mellan olika åldersgrupper upp till 80-årsåldern, vare sig bland kvinnor eller bland män.

Skillnad efter 80

Däremot finns alltså skillnader mellan könen. I åldersgrupperna 65-69 år och 70-79 år, saknar 13 procent av männen en nära vän jämfört med 5 procent bland kvinnorna.

Efter 80-årsåldern är andelen som saknar en nära vän hög även bland kvinnorna. Både tilltagande hälsoproblem och männens kortare medellivslängd kan vara bidragande orsaker, enligt rapporten.

Jan Arleij
Publicerad 2024-10-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas