De måste komma överens – för pensionernas skull
Anna Tenje och Anders Ygeman
Nyheter | Vägval

De måste komma överens – för pensionernas skull

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) och Socialdemokraternas talesperson i socialförsäkringsfrågor Anders Ygeman (S) är två av pensionsgruppens viktigaste spelare. Men kommer de att kunna kompromissa?

Jan Arleij
Publicerad 2024-10-23

I det offentliga är de artiga och respektfulla mot varandra. Båda hyllar de pensionsgruppens återvunna samarbetsförmåga. Men så snart som möjligt måste de faktiskt komma överens inte bara med varandra, utan också med övriga sex partier i gruppen, om hur pensionssystemet ska ta sig ur sin kris. Uppdraget som visat sig betydligt svårare än någon trodde: grundprinciperna måste återupprättas och pensionerna höjas – två storheter som inte alltid leder till samma politiska slutsatser.

De båda höll därför god min och visade på diplomatisk talang under SPF Seniorernas seminarium (22/10). Men när Senioren ställer frågor efter seminariet blir betoningarna av vägen mot målet något mer skiftande. Om Anders Ygeman oftare lyfter fram begreppet ”avgiftshöjning” så drar Anna Tenje sina tjockaste streck under ordet ”arbete”.

Kritiker, bland dem SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, varnar för att vi med hög fart går mot ett grundpensionssystem likt den gamla folkpensionen. Håller du med?

– Det är väldigt viktigt att stärka arbetslinjen. Det måste löna sig att arbeta och det måste ha lönat sig att arbeta, säger Anna Tenje till Senioren.

Hur ska det åstadkommas så att det syns i pensionskuvertet?

– Vi tittar dels på avgiften, dels på gasen. Syftet är ju att stärka inkomstpensionen.

Du pekar på att avgift och gas ska utredas och betonar vikten av ett förlängt arbetsliv. Hur väger du betydelsen av dessa tre för att nå målen?

– Jag har stor respekt för att avgift och gas är så komplexa system. Det får stor påverkan på andra delar av vårt samhälle. Det kan påverka företagen via arbetsgivaravgifter och löneutrymme som kan hota reallöneutveckling, eller så kan reformutrymme och de offentliga finanserna påverkas, vilket i sin tur kan påverka äldreomsorg och andra områden. Det är otroligt komplext, saker hör samman. Det måste man vara medveten om.

Anna Tenje.

Anna Tenje säger att hon ser det som mycket viktigt att möjliggöra ett långt arbetsliv. Då måste ålderismen motverkas kraftfullt.

– Vi behöver en flexiblare arbetsmarknad som behåller kompetens och erfarenhet som seniora medarbetare besitter. Vi måste skapa incitament för att vilja jobba längre. Det trycket måste man också skapa.

Hur då?

– Dels har vi sänkt skatten för de som fortsätter jobba efter riktåldern, och även skapat möjligheten att pausa tjänstepensionen. Att kunna gå in och ut i arbetslivet tror jag blir en väldigt viktig väg framåt också. Alla delar är viktiga i en helhet.

Att det ska löna sig mer att arbeta är en grundläggande princip i samhället som måste stärkas, betonar Anna Tenje.

– Det handlar om bidragsreformerna som jag också jobbar med nu. Från grunden måste vi nu ändra synsättet i Sverige och återupprätta arbetslinjen. Det gäller när du är 20-25 år att det måste löna sig mer för dig att jobba än att gå på bidrag, och när du är 45, 55 och 75 så måste samma princip råda.

Anders Ygeman svarar kortare på frågan om Sverige är på väg mot ett folkpensionssystem av gammal modell.

– Jag hoppas verkligen inte det. Därför jobbar vi stenhårt nu för att vi ska kunna höja pensionerna för de som har jobbat ett långt arbetsliv. Vi vill höja avgifterna till systemet och införa en gas.

En tredje sak att göra är att förlänga arbetslivet, betonar Anna Tenje. Vad säger du?

– Men man ska inte behöva jobba till 75 år med dagens förväntade medellivslängd. Skulle medellivslängden öka med 20 år så… Jag vill så klart att så många som möjligt ska ha möjlighet att jobba så länge som möjligt, men vi måste också ha en möjlighet att gå i pension när du har jobbat och slitit ett helt liv.

Anders Ygeman.

– Möjligheten att jobba längre är ganska ojämnt utspritt också. Den som jobbat ett hårt arbetsliv måste räkna med att kunna få en bra pension, och så är det inte idag. Därför måste vi ändra i pensionssystemet så att ”världens bästa pensionssystem” också ger världens bästa pensioner.

Eva Eriksson menar att om ni i pensionsgruppen inte kan komma överens om ett rättvist allmänt system där en person som arbetat i fyrtio år kan känna sig trygg med att man får en pension man kan leva på, så kan vi lika gärna ha privata pensionssystem.

– Nej, det tror jag inte! Jag förstår hennes oro, eftersom pensionerna nu ger ett så lågt utfall. Men ett privat pensionssystem skulle ge ett ännu sämre utfall. Det skulle leda till ännu lägre pensioner på grund av mycket högre förvaltningskostnader. Det skulle bli ojämnare. De som har råd skulle köpa försäkringar medan de som inte har råd skulle få väldigt låga pensioner. Det är inte en väg som jag skulle vilja gå.

Anna Tenje:

– För det första tycker jag att vårt pensionssystem i grunden är väldigt bra. Det är stabilt. Sedan kan saker bli bättre. Det är klart att legitimiteten för systemet är oerhört viktig. Då måste det löna sig att arbeta, för det är på den principen systemet vilar.

Äldre- och socialförsäkringsministern säger att hon förstår invändningen.

– Om man urholkar principerna och om man naggar systemet för mycket i kanterna så att det inte är någon skillnad om du har jobbat eller inte jobbat så kommer vi att hamna i problem. För varför ska man då vara med och betala in till systemet, varför ska man då betala skatt?

Anna Tenje refererar till SPF Seniorernas seminarium där frågan om risker för generationssvek kom upp.

– Vi har haft stora sådana diskussioner genom åren. Det är viktigt när man nu ska titta på avgifter och gas att man inte gör samma misstag en gång till. En ny generation som jobbar idag ska inte behöva känna sig svikna för att den betalar in till ett system som någon annan får åtnjuta. Rättvisa är en viktig aspekt när det gäller pensionssystemet också. Vi ska nu försöka balansera detta så bra som möjligt.

Hela seminariet

Hela seminariet kommer inom kort att kunna ses på SPF Seniorernas hemsida. Gå in och lyssna och döm själv: kommer pensionsgruppens två kanske tyngsta politiker att klara att ro båten i land, där inkomstpensionerna blir bättre och där ett långt arbetsliv betalar sig i pensionskuvertet?

Jan Arleij
Publicerad 2024-10-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas