"Vi nominerar en mycket bred och kompetent förbundsstyrelse”. Det säger Valberedningens sekreterare Hans Ström. Längre ned: SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström om vad som kan bli den hetaste frågan på kongressen.
När SPF Seniorerna håller kongress 14-15 juni i Stockholm ska ombuden välja vilka tretton personer som ska leda organisationen till nästa kongress 2025.
Fyra nya ledamöter föreslås ta plats i förbundsstyrelsen.
Det är som vanligt inga duvungar som är aktuella för förtroendeuppdraget i SPF Seniorernas högsta verkställande organ.
– Det ligger i sakens natur för en seniororganisation, konstaterar Hans Ström, talesperson för den nio man och kvinnor starka valberedningen.
Välja väg
Inte minst ger kandidaternas yrkesliv mycket erfarenhet att luta sig emot när organisationen ska välja väg för framtiden. Målet för en valberedning är att inte minst dessa erfarenheter ska komplettera varandra.
– Vi i valberedningen fick från början ett medskick från distriktsordförandena att bredda kompetensen ytterligare med erfarenheter och kontaktnät inom inte minst näringslivet, säger Hans Ström.
Läs också inför kongressen 2023: Vården engagerar flest motionärer
– Men vi har också vägt in meriter som ytterligare kan förbättra organisationens genomslag i media. Jag tycker sammantaget att vi har ett intressant och starkt lag att presentera för kongressens ombud, säger Hans Ström.
Här är de fyra nya som föreslås ta plats i förbundsstyrelsen. Meriterna utgör ett axplock.
Solveig Zander, Uppsala
Socionom, har också en psykoterapiutbildning. Arbetat som socionom vid Psoriasisförbundet och kurator vid olika lasarett. Riksdagsledamot för Centerpartiet 2006-2020, förstanamn i socialförsäkringsutskottet och partiets företrädare i Pensionsgruppen. Ordförande i socialnämnd, fritidsnämnd och kommunfullmäktige.
Ordförande sedan 2022 för SPF Seniorerna Enabygden.
– Valberedningen konstaterar att hon har ett mycket stort politiskt nätverk och en gedigen politisk bakgrund. Solveig Zander kommer att kunna komplettera förbundsledningen inte minst i mötet med media, säger Hans Ström.
Ingrid Magnusson, Skåne
Utbildad barnsköterska, sjuksköterska och distriktsköterska. Flyttade med man och två barn till Lappland och öppnade där en förskola. Tillbaka till Malmö, arbetade bland annat som skolsköterska i Hässleholm under tio år. Utbildningar inom demens och läkemedel. Undervisat undersköterskor i läkemedelshantering. Styrelsemedlem i SPF Seniorernas Skånedistrikt. Ombud i KPR.
– Fina meriter som synes. Vi är också väldigt glada över att Skåne kommer in i förbundsstyrelsen igen, ett stort distrikt med många föreningar.
Martin Rolén, Jämtland Härjedalen
Elingenjör och utbildad företagsekonom vid Umeå universitet. Arbetat som säljare och senare försäljningschef vid bland annat Securitas och Televerket. Försäljningsdirektör vid Telia PubliCom AB. Ekonomichef i Ragunda kommun. Egen företagare.
Distriktsordförande för SPF Seniorerna Jämtland Härjedalen.
Ingemar Sandström, Västerbotten
Försäljare och marknadsförare på Vasabåtarna under 13 år. Marknadschef på Sara Hotell Strand. Platschef på Viking Line i Mälardalen. Omorganiserade Amu-gruppen i Västmanland. Egen entreprenör inom hotell och konferens. Kommunalråd för Centerpartiet i Nordmaling. Kommunfullmäktiges ordförande.
Distriktsordförande för SPF Seniorerna Västerbotten.
– Både Martin Rolén och Ingmar Sandström representerar som synes en gedigen näringslivserfarenhet inom marknadsföring och försäljning. Vi tror att båda kommer att förstärka viktiga dimensioner i förbundsstyrelsens arbete, säger Hans Ström.
Nya kompetenser
De fyra som lämnar är Chatrine Pålsson Ahlgren, Kalmar, Mona Wilson, Norrbotten, Anders Bergsten, Hälsingland och Berndt Ericsson, Gästrikland.
Förnyelse genom att skifta delar av och även roller inom en förbundsstyrelse är naturligt och nödvändigt och ska definitivt inte ses som ett underbetyg åt någon, betonar Hans Ström. Några träder också tillbaka efter mångåriga insatser.
– Det handlar inte om att någon petas ur förbundsstyrelsen, utan om att valberedningen föreslår delvis nya kompetenser som kan vässa förbundsstyrelsen ytterligare.
Hemläxa att göra
Viss kritik vill Hans Ström rikta mot distrikten för att inte ha nominerat kandidater till förbundsstyrelsen i den utsträckning valberedningen hade hoppats på. Bara Solveig Zander från Uppsala är nominerad av sitt distrikt, övriga tre är valberedningens egna förslag.
– Vi i valberedningen har också en hemläxa att göra som innebär att kandidater som kallas till intervjuer med valberedningen behöver ges bättre förhandskunskaper om vad som förväntas av dem i rollen som förbundsledamot innan de träffar valberedningens ledamöter, säger Hans Ström.
– Det här tror vi är en brist som är vanligt även på föreningsnivå och distriktsnivå. Det är något som behöver arbetas bort.
Nya förbundsstyrelsen
Om kongressen går på valberedningens förslag ser SPF Seniorernas förbundsstyrelse ut så här från och med juni.
Trion i topp:
Förbundsordförande Eva Eriksson, Skaraborg (omval)
1:e vice ordförande Solveig Zander, Uppsala (nyval)
2:e vice ordförande Nils Ingmar Thorell, Blekinge (omval)
Ledamöter:
Ann Christine Baar, Bohuslän (omval)
Lars-Åke Carlsson, Dalarna (omval)
Lena Gustafsson, Göteborg (nyval/omval)
Kjell Hansson, Norra Älvsborg (omval)
Ann Hedberg Balkå, Stockholm (omval)
Ingrid Magnusson, Skåne (nyval)
Åke Persson, Halland (omval)
Martin Rolén, Jämtland Härjedalen (nyval)
Ingemar Sandström, Västerbotten (nyval)
Monica Ulfhielm, Stockholm (omval)
En månad kvar till kongressen
…så vilken blir den hetaste frågan, SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström?
– Jag tror att kongressen kommer att diskutera medlemsavgiften. Förbundsstyrelsen kommer att föreslå höjd förbundsavgift. Det är inte bestämt hur mycket än, men sådana förslag är sällan populära.
Varför måste det bli en höjning?
– Det främsta skälet är att även förbundet fått kraftigt ökade kostnader till följd av den ekonomiska krisen. Det i kombination med att vi inte ändrat avgiften på sex år.
Vad händer om kongressen ändå säger nej?
– Jag tror inte att medlemmarna i förlängningen skulle tacka kongressen om den beslutar att rusta ned förbundet. Det har kanske aldrig varit viktigare att ha ett starkt förbund som kan ta debatten nu när kommuner, regioner och staten kommer att försöka spara på äldreomsorgen och höja avgifter, men inte pensionerna.
Vad får medlemmarna för sin medlemsavgift?
– Även om en höjning kan kännas i plånboken för de sämst ställda är jag övertygad om att de fått igen värdet av medlemsavgiften flera gånger om genom förbundets arbete för högre pensioner och bättre omsorg. Många politiker har sagt att utan SPF Seniorerna hade det inte funnits någon seniordebatt i Sverige.