Därför räcker inte pensionen till
Foto: Getty Images
Nyheter | Kritik

Därför räcker inte pensionen till

Den allmänna pension måste få tillbaka sin utlovade roll som den trygga grunden, medan tjänstepensionen ska vara ett komplement. Så är det inte idag.

Jan Arleij
Publicerad 2025-01-07

Det konstaterar SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna i den gemensamma rapporten ”Vem klarar sig på en allmän pension idag?”.

Dagens allmänna pensionssystem haltar nu så illa jämfört med löftena från 1990-talet att politiken måste ge tydliga besked till väljarna om vilka ambitioner man överhuvudtaget har för den allmänna pensionen, betonar organisationerna i den 33 sidor långa analysen.

Rapporten tar sin utgångspunkt i följande text på Pensionsmyndighetens
webbsida: ”Om du inte har tjänstepension kommer du bara att få allmän pension från staten. Det kan innebära en låg pension.” Om detta stämmer är den allmänna pensionen inte längre tillförlitlig och tillräcklig, anser organisationerna.

– Utifrån rapportens resultat framkommer det dessvärre tydligt att den allmänna pensionen inte ger många pensionärer ekonomisk trygghet vid ålderdom. Enligt SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna ska man efter ett helt yrkesliv kunna leva ett självständigt liv utan att vara beroende av statens välvilja eller ens partners inkomst.

Konsumentverket

Rapporten baserar sina slutsatser och krav på en jämförelse av den allmänna pensionen med bland annat Konsumentverkets beräknade normalbudget för ett vanligt hushåll.

För medianpensionären hamnar då den allmänna pensionen cirka 2 500 kronor under utgifterna i Konsumentverkets normalbudget tillsammans med bostadsutgiften.

Dessutom är det så att Konsumentverket lämnar en lång rad vanliga utgifter utanför sin kalkyl. Exempelvis ingår inte kostnader för tand- och sjukvård, cafébesök eller presenter till vänner och barnbarn. Konsumentverket anger att det innebär att så mycket som en tredjedel av hushållsutgifterna återstår när normalbudgeten och boendekostnaden är avklarade.

Rapporten jämför också en medianpensionärs allmänna pension med ännu stramare hushållsbudgetar som ligger till grund för exempelvis hur mycket man kan få i äldreförsörjningsstöd och hur mycket Kronofogden lämnar kvar efter utmätning. Det visar sig att den allmänna pensionen inte når nivån för äldreförsörjningsstöd men klarar sig med 600 kronors marginal över Kronofogdens nivå och med 1 100 kronor över existensminimum i försörjningsstödet.

Oroande framtid

Rapporten är också en skrämmande läsning för kommande generationer av pensionärer.

”Ett längre arbetsliv för framtida årskullar pensionärer skulle kunna höja kompensationsgraden för allmän pension något, men enbart med några procentenheter från runt 45 procent till drygt 50 procent av slutlönen. Att arbeta till riktåldern kommer därmed inte innebära att allmän pension i framtiden blir så mycket högre än i dagsläget. Syftet med riktåldern är dessutom /…/ att upprätthålla pensionsnivåerna och inte att höja dem.”

Det kräver organisationerna

SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna anser att ett långt arbetsliv måste ge en högre allmän pension än idag för att ge ekonomisk trygghet och därmed ekonomisk frihet på äldre dagar.

Fyra saker måste den sittande Pensionsgruppen med riksdagens samtliga partier få till:

➢ en översyn av hela pensionssystemet måste göras, inklusive grundskyddet som ska vara ämnat för de med lägst pensioner.
pensionsavgiften ska höjas och komma både dagens och framtidens pensionärer till del, genom en omfördelning inom befintlig arbetsgivaravgift.

rollfördelningen inom total pension ska återställas så att allmän pension återfår sin roll som den trygga grunden, tjänstepensionen ska vara ett komplement.
politiken ska ge tydliga besked till väljarna om ambitionerna för allmän pension.

Här kan du läsa hela rapporten.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2025-01-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas