Nyheter | Omsorg

– Dags att lyfta äldres existentiella behov

Hur vi tar hand om de existentiella behoven hos våra sjuka äldre var huvudtemat på årets upplaga av Äldreomsorgsdagarna.

Publicerad 2013-10-25

Just nu avslutas den andra av de två Äldreomsorgsdagarna på Älvsjömässan i Stockholm.

Hundratals medarbetare i den svenska äldreomsorgen – från undersköterskor och biståndshandläggare till vårdchefer och politiker – har samlats för att få inspiration och ny kunskap.

– Temat i år är livet som gammal ur ett existentiellt perspektiv. Det är äntligen dags att lyfta de frågorna, säger Elisabeth Spjuth, chefredaktör för tidningen Äldreomsorg som tillsammans med Gothia Utbildning står som huvudarrangör.

– Sambandet mellan existentiell och fysisk hälsa är viktigt, det vet vi. Men hur ska vi kunna utveckla den inre omsorgen på ett bra sätt. Det är vad vi försöker sätta ljuset på efter flera år som mer handlat om strukturella frågor inom äldreomsorgen.

Ett nyckelord i den svenska äldreomsorgsvärlden är numera ”reminiscens”. Det är namnet på en metod som innebär att man med historia och traditioner försöker att öka lusten och viljan att kommunicera.

Flera föreläsningar betonade också betydelsen av den livsberättelse som varje individ bär på. Tanken är att det kan vara en avgörande för att vården och omsorgen verkligen ska kunna ges ett existentiellt innehåll.

Författaren Francesco Kovacs gav publiken en uppvisning i hur man berättar sin egen unika livshistoria genom att hålla en timslång föreläsning om sitt dramatiska liv, bland annat innefattande tio år i sibiriskt fångläger.

Författaren Yvonne Kingbrandt berättade också starkt om sitt liv och sin bok ”Jag och min Alzheimer”.

Äldreminister Maria Larsson (KD) invigde Äldreomsorgsdagarna. Hon valde att vara personlig.

– När min mamma flyttade till ett särskilt boende möttes hon med orden ”Välkommen Britta, vad det ska bli roligt att lära känna dig.” Det var en fantastisk hälsning. Så kan värdegrunden fungera i praktiken.

Maria Larsson betecknade införandet av formuleringar i Socialtjänstlagen om att varje äldre människa har rätten att få känna välbefinnande hör till ”det mest betydelsefulla vi gjort i form av lagstiftning”.

– Att få vara den man är livet ut och att få berätta sin livshistoria hör verkligen ihop med den värdegrund vi vill ha i äldreomsorgen.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

På Twitter

Läs mer Äldreomsorgsdagarna på Twitter, #ao13

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas