Därför eldar vi på Valborg
Därför eldar vi på valborg Foto Colourbox
Nyheter | Se & läs

Därför eldar vi på Valborg

Solen värmer och grönskan har 'äntligen börjat spira. Nu är det dags att fira in våren på riktigt. Här ser du varför vi egentligen firar Valborg.

Publicerad 2014-04-15

Det var inte förrän på 1800-talet blev Valborgsmässobål vanligt över hela Sverige. Men nu är traditionen stark.

Valborg, som har namnsdag 1 maj, kommer av Helgonet Valborg, en engelsk kungadotter som gick i tyskt kloster på 700-talet. Från Tyskland kommer också flera av valborgstraditionerna, som att tända eldar. Ursprungligen tändes eldarna för att skrämma bort häxor, vargar och övernaturliga varelser så att det skulle vara säkert att släppa ut djuren på vårbete.

Champagnefrukost
Idag firar vi framför allt Valborgsmässoafton som vårens högtid och dagen har också fått stor betydelse för studenter, som ungdomens dag. I många städer har blivande studenter mösspåtagning på Valborgsmässoafton, och i universitetsstäderna tar firandet sig uttryck på allehanda sätt, med champagnefrukostar, silluncher, forsränning, korteger, körsång och mycket annat.

Kungen fyller år:
En annan anledning att dricka champagne, om man vill ha en ursäkt, kan vara att Valborgsmässoafton är också kungens födelsedag. I år fyller nyblivne dubbelmorfadern Carl den XVI Gustaf 68 år. I en motion till kongressen föreslås att förbundet sak skicka ut rekryteringsbrev till just 68-åringar. Kanske dags att kungen blir medlem i SPF?

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas