Personer med frontallobsdemens reagerar annorlunda när man ser andra människor drabbas av smärta. Det visar forskning vid Karolinska institutet.
När människor ser andra lida, eller uppleva smärta, aktiveras normalt sett vissa delar av hjärnan. Men hur påverkar frontallobsdemens den sjukes förmåga till empati?
I den nya studien har forskarna undersökt 28 patienter med frontallobsdemens. Det framkommer en tydlig bild.
Studien visade att personer med frontotemporal demens inte får någon aktivering av nätverk i hjärnans främre delar, till skillnad från en kontrollgrupp med friska personer.
Kan förklara
– Det som är särskilt intressant är att vi har kunnat relatera det här måttet på hjärnaktivitet hos patienterna till hur anhöriga bedömer deras brist på empati, säger Olof Lindberg, forskare inom neurobiologi vid Karolinska institutet i ett pressmeddelande.
– Det visade sig finnas ett starkt samband, och det är viktigt. Det visar att det som händer i hjärnan verkligen hänger samman med personernas beteende.
Ökad förståelse
Demens brukar oftast betyda minnesproblem. Men frontotemporal demenssjukdom med förlorad medkänsla för andra människor kan i stället likna andra tillstånd inom psykiatrin, till exempel psykopati, menar forskarna.
Enligt Olof Lindberg kan de nya rönen om hur hjärnans aktivitet påverkas öka förståelsen för frontotemporal demenssjukdom.
Avgör vård
Effekten kan också bli en annan bedömning av om man ska vårdas hemma eller på särskilt boende.
– Det här fångar in ett nyckelsymtom hos patienterna, och med bristande empatiförmåga så blir det naturligtvis svårare att agera socialt, säger Olof Lindberg.
Tre procent drabbas
Cirka 25 000 svenskar drabbas av en demenssjukdom varje år. Ungefär tre procent får diagnosen frontotemporal demenssjukdom.