Betydligt fler 80-plussare med covid-19 ges nu intensivvård. Sjukvården har lärt sig att det lönar sig, säger Socialstyrelsens expert.
Mer än varannan 80-åring på intensiven överlever, visar ny statistik från Socialstyrelsen.
Avsevärt fler äldre erbjuds sjukhusvård på grund av covid-19 nu än i våras. Både på vanlig vårdavdelning och på intensiven, rapporterar TT.
Under veckorna 49-52 skrevs 2 587 personer som var 80 år eller äldre in på sjukhus i Sverige på grund av covid-19. Av dessa var 708 personer 90 år eller äldre. Även antalet äldre som vårdas med hjälp av intensivvård har blivit fler.
Prioriterades bort
I våras fanns rapporter om att personer 80 år eller äldre prioriterades bort, för att på så sätt säkerställa lediga platser – framför allt i Stockholm där trycket på akutmottagningarna var som störst.
Ett internt sjukhusdokument slog i praktiken fast att personer med en biologisk ålder över 80 år skulle prioriteras bort, något som kritiserades hårt av bland annat SPF Seniorerna och övriga pensionärsorganisationer.
– Det kan vara så att man lärt sig att det lönar sig, eftersom många av de här patienterna faktiskt överlever, säger Sten Walther, docent, överläkare samt Socialstyrelsens expert angående covid-19 och intensivvård till TT.
Andra metoder
En orsak till att fler som får intensivvård också överlever kan vara att man i högre grad använder syrgas i så kallad högflödesgrimma än intubering som innebär att man får en slang nerstoppad i halsen, vilket är en betydligt tuffare behandling.
Från 60 till 48 procent
Mellan den 1 januari och 31 maj avled 60 procent inom 30 dagar, av dem som var 80 år eller äldre och som hade vårdats på intensiven på grund av covid-19. Från och med september fram till årsskiftet var motsvarande andel nere på 48 procent.
Källa: Intensivvårdsregistret