Covidnivåerna ökar – och hårt tryck på vaccineringen
Foto: Getty Images
Nyheter | covid-19

Covidnivåerna ökar – och hårt tryck på vaccineringen

Nu ökar förekomsten av coronavirus kraftigt i avloppsvattnet. Samtidigt är det hårt tryck på vaccinationsmottagningarna runt om i landet.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-11-10

Tidigare i veckan drog vaccinationskampanjen för covid-19 och influensan i gång samtidigt som smittspridningen av covid-19 tagit rejäl fart de senaste veckorna. Däremot har influensan ännu inte tagit fart.

Många vill vaccinera sig och på många håll är de bokningsbara tiderna slut samtidigt som köerna till drop-in kunnat vara timslånga.

– Det är extremt högt tryck. Vi jobbar för fullt för att få fram tider och personal, säger Birgitta Sahlström verksamhetschef på Vaccination Värmland till Svenska Dagbladet

På flera håll jobbas det för högtryck för att få fram fler tider och mer personal.

SVT Nyheter Västerbotten rapporterar om långa köer i till exempel Skellefteå och Norsjö.

– Folk har köat i två timmar, och alla kommer inte hinnas med. Första dagen som man har drop in-tider brukar det bli högt tryck men vi hade inte väntat oss så här mycket, säger Ann-Britt Marklund, avdelningschef på Vaccinationscentrum till SVT.

”Vill verkligen ha sitt vaccin”

I de tre största regionerna är trycket också stort även om det går att hitta lediga tider.

– Eftersom smittspridningen är så hög tror jag att folk verkligen vill ha sitt vaccin, konstaterar Birgitta Sahlström.

Enligt forskare på Sveriges lantbruksuniversitet är nivåerna i avloppsvattnet för covidvirus de högsta som uppmätts på nästan ett år på de flesta håll i landet.

– Nivåerna är jämförbara med de vi såg i december förra året, säger Anna Székely, docent och forskare vid SLU till Dagens Nyheter.

Ingen uppgång av influensavirus

Vecka 51 förra året bekräftades till exempel 37 nya intensivvårdade patienter med bekräftad covid-19 enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Siffrorna har mångdubblats på flera platser i landet i de senaste mätningarna och den ökar också i stora städer som Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det finns undantag också. I till exempel Västerås och Jönköping har inte mätningarna visat någon ökad förekomst av covidvirus, enligt Dagens Nyheter.

Forskarna mäter även förekomsten av influensavirus men där syns ännu ingen uppgång vilket är ett tecken på att den säsongen ännu inte dragit igång.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-11-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas