Seniorers ansökningar om bostadstillägg för pensionärer (BTP) växer på Pensionsmyndigheten som inte hinner med. Vissa ärenden har legat så länge att de måste göras om.
Extra anslag från regeringen och nybyggda IT-system verkar inte hjälpa för att få ner handläggningstiderna.
Myndigheten trodde tidigare att det nya systemet skulle bli så effektivt att man skulle kunna spara in en tredjedel av anslaget för förmånen när det väl var uppe, rapporterar nyhetsbrevet Pensionsnyheterna.
Regeringen har därför dragit in en tredjedel av anslaget till handläggningen BTP, bostadstillägg för pensionärer.
Måste göras om
Men nu när systemet är i funktion visar det sig alltså att effektivitetsvinsterna inte är så stora. Högarna med ansökningar blir i stället allt större.
Många av de gamla ärendena har dessutom blivit inaktuella. De måste därför göras om och nya uppgifter begäras in.
Inga pengar
Pensionsmyndigheten vill ha 105 miljoner kronor mer för att klara BTP-handläggningen under 2021 och 2022, men i det regleringsbrevet för 2022 som kom i förra veckan – ännu inte offentligt – finns inga nya pengar, enligt Pensionsnyheterna.
Därmed kan myndigheten inte anställa fler handläggare.
Åtgärdsplan
Som Senioren berättade i förra veckan kräver regeringen en åtgärdsplan från Pensionsmyndigheten. En plan som ska vara klar i januari.
Snart dags för en automatisk telefonsvarare på Pensionsmyndigheten med följande budskap, skriver Pensionsnyheterna: ”Bostadstillägg, var god och dröj. Du behåller din plats i kön, längst bak.”
Tillägg – inte bidrag
Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension. Tillägget är en del av pensionssystemet, och alltså inte ett bidrag.
För att ha rätt till bostadstillägg som pensionär behöver du vara 65 år eller äldre och bo i Sverige. Du behöver ta ut hela din allmänna pension inklusive premiepension.
Källa: Pensionsmyndigheten