Många av pensionsbolagen använder sig av livslängdsberäkningar som är betydligt längre än Statistiska centralbyråns officiella siffror. Effekten blir att sparpengar går till aktieägarna i vinstutdelande bolag.
Nu finns alla uppgifter om vilka prognosräntor och livslängdsantaganden som försäkringsbolagen använder för varje avtalsområde, och för privata pensionsförsäkringar, på Konsumenternas försäkringsbyrås hemsida, www.konsumenternas.se.
Bilden visar att pensionsbolagen behåller stora delar av pensionärernas intjänade tjänstepension tills många av dem dött.
I ett fall räknar man med att betala ut pensionen till dess att spararna nått 105 års ålder. Det innebär att pensionärer som lever normallångt förlorar hundratusentals kronor.
Om inte pensionären har återbetalningsskydd går pengarna till aktieägarna i vinstutdelande bolag, eller till övriga pensionärer i ömsesidiga bolag.
Viktig faktor
Hittills har det mest handlat om avgifter och avkastning när man diskuterat pensionens storlek. Men hur pengarna betalas ut och vilka kalkyler som ligger till grund för månadsbetalningarna har pensionsbolagen inte redovisat öppet, trots att det alltså i allra högsta grad påverkar månadsbeloppens storlek.
– Det spelar ju ingen roll om avkastningen blir hög om företagen väljer att portionera ut pensionen på ett ofördelaktigt sätt för konsumenten, säger Marcus Lindenius, pensionsrådgivare på Konsumenternas försäkringsbyrå till DN.
Gemensamma regler
Återstår att se om Finansinspektionen nu väljer att granska bolagens metoder.
Ett sätt att komma ifrån en del av problemet vore att bolagen gör branschgemensamma standardformler så att spararna kan göra säkrare egna bedömningar och val.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se