Blandad kost ger sundast åldrande
Bild: Getty Images
Hälsa | Nyheter

Blandad kost ger sundast åldrande

Blandad kost med mycket växtbaserat ger mest hälsosam ålderdom. Och är bra för miljön. Det visar en ny omfattande studie.

Jonas Nordling
Publicerad 2025-04-26

Att äta mycket växtbaserad mat och en måttlig mängd hälsosam animalisk mat kan främja ett hälsosamt åldrande. Det visar en omfattande studie som nyligen publicerades i tidskriften Nature Magazine. 100 000 amerikaners kostvanor har undersökts löpande under 30 år. 70 procent av de undersökta var kvinnor.

En av författarna är Marta Guasch Ferre som är lektor vid Institutet för folkhälsovetenskap hos Köpenhams Universitet. Hon menar att rapporten kan vara ett bidrag till framtida kostråd.

– Det är intressant att studien dessutom visar att en sådan kost inte bara är bra för människor, utan även för miljön. Det har inte studerats tidigare, säger hon till den danska vetenskapsajten Videnskab.dk.

Forskarna har undersökt sambandet mellan åtta olika kostmönster och vilken roll de spelar för ett hälsosamt åldrande, samt för kognitiv, fysisk och psykisk hälsa.

Tre av de undersökta dieterna

  • EAT-Lancet-dieten: Rekommendation om att äta mycket mer frukt, grönsaker, nötter och baljväxter och samtidigt halvera konsumtion av kött och socker.
  • Medelhavskost: Fokus på färska säsongsbetonade råvaror, inklusive grönsaker, frukt, fullkorn, nötter, baljväxter, magra mejeriprodukter och hjärtvänliga fettkällor, som olivolja, avokado och fet fisk.
  • Ultraprocessade livsmedel: Övervikt av industriprodukter med många ingredienser som innehåller tillsatser såsom färgämnen, emulgeringsmedel och förtjockningsmedel. Detta gäller bröd, kex, kakor, läsk, müslibars, vissa växtbaserade produkter, vissa frukostflingor, pålägg och färdiga såser.

Dölj faktaruta

Studien ska dock inte tolkas som att det finns någon specifik supermat för åldrande. Det menar Daniel Ibsen som är docent vid Institutionen för folkhälsa och Steno Diabetes Center Aarhus har läst den nya studien:

– Studien tyder på att det inte finns en enskild kost som vi bör betona i jämförelse med andra. Det är likheter, inte skillnader, som vi bör fokusera på. Och det är att det finns flera olika sätt att leva hälsosamt som verkar vara positivt fördelaktigt för åldrandet, säger han till Videnskab.dk.

Ibsen framhåller att styrkan med studien är att forskarna under dessa 30 år frågade deltagarna vart fjärde år vilken typ av kost de åt:

– I många andra studier mäter man vanligtvis bara en gång och tittar sedan 20-30 år framåt.

Studien antyder att det inte bara handlar om att äta frukt, fullkorn och magra mejeriprodukter för att vara säker på ett hälsosamt åldrande. Även om studiens resultat kan hjälpa oss att förbättra chansen att leva ett längre och sundare liv, kan forskarna inte dra slutsatsen att det finns ett direkt orsakssamband mellan kost och hälsosamt åldrande, påpekar Daniel Ibsen.

– Det är verkligen svårt att göra experiment med människor och få dem att leva på en viss kost från 39 års ålder tills de dör. Så den här studien är förmodligen en av de närmaste vi kan komma att besvara frågan om hur vi uppnår ett hälsosamt åldrande, säger han till Videnskab.dk.

Jonas Nordling
Publicerad 2025-04-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas