Nyheter

Bjuder in äldre invandrare

Publicerad 2010-12-28

Gråkall november i Eskilstuna. Dagen orkar knappt gry utanför den ombyggda, gamla bilfabriken i Eskilstunas hamnkvarter, när Sörmlands landshövding Bo Könberg kliver in genom Munktell-arenans entré.
  Där möts han av Håkan Omberg, Eddy Oord och Gunilla Holmér och ännu fler SPFare som arrangerat och bjudit in till en temadag i mångfaldens tecken, som det står i programmet. Det är en multikulturell satsning, som landshövdingen nu ska inviga:
  – Vanligen arrangerar pensionärsföreningar andra typer av arrangemang än dagens mycket viktiga om integration, säger Bo Könberg och understryker att Eskilstuna hör till de kommuner i landet som tar emot flest flyktingar.
 
Läget är att om 40 år kommer Sverige att ha närmare en miljon äldre invandrare, i dag är de över 350 000. Mötesplatserna mellan äldre svenskar och utlandsfödda är få, knappt några alls.
  Det vill SPF förändra. I Eskilstuna har man antagit utmaningen: fabriken har förvandlats till en mötesplats för samexistens.
  Efter landshövdingen talar integrationsstrateg Vedad Begovic från Eskilstuna kommun. Hans engagemang smittar genast av sig på en mångfacetterad publik av äldre svenska SPFare och unga utlandsättade elever från ett entreprenörsgymnasium.
  – Jag vill tacka SPF med hela mitt hjärta för att man med sitt stora arbete har åstadkommit denna mötesplats för samexistens. Initiativet bryter ny mark i integrationsfrågan om vi lyckas göra detta till en återkommande företeelse.
 
Äldre skulle kunna gå före och visa vägen för ett helt samhälle när det gäller integration, fortsätter Vedad Begovic. Man är inte förbrukad bara för att man är pensionär, säger han.
  – De har större livskunskap och erfarenhet som gör att man kan fokusera mer och bättre på samhällsnyttiga insatser. De har varit med om en hel del samhällsförändringar redan, och de är mycket mer flexibla än vi tror.
 
För detta blir det applåder. Dagen löper sedan snabbt förbi med föreläsningar, workshops och seminarier.
  Kulturmänniskor, företagare, politiker och tjänstemän från kommunen, frivilligarbetare, lärare och elever från olika skolor, företrädare och medlemmar i äldre- och invandrarorganisationer skapar ett kreativt myller av människor som minglar och möts i en labyrint av montrar och utställningar.
  – Det rullar av sig självt, precis som vi trodde! utbrister Eddy Oord som tillsammans med Gunilla Holmér är två av de heta eldsjälarna bakom dagen.
  – Integration är inte något som man kan forcera fram. Den kommer som ett resultat om vi lyckas med det som är vårt mål här i dag, nämligen att skapa förutsättningar för samarbeten, samförstånd, hänsyn och tolerans. Det gäller bara att inte krångla till det.
  Gunilla Holmér, mångårig skolledare, håller med.
  – Vårt arbete med den här dagen började med att vi konstaterade att det inte finns någon invandrarbakgrund i vår SPF-förening, och det i Eskilstuna av alla platser. Det ville vi ändra på.
 
I bakgrunden står SPF Eskilstunas föreningsordförande Håkan Omberg. Han njuter av att se kraften hos så många ideella krafter när de samlas och samsas för ett gemensamt mål, att öka möjligheterna till kreativ samexistens i Eskilstuna.
  Föreningen och Sörmlandsdistriktet bär tillsammans hela kostnaden för arrangemanget, cirka 35 000 kronor. Man hoppas att kommunen tar ekonomiskt ansvar för en fortsättning.
  – Men vi har sett fördelar i att betala själva denna gång för att kunna genomföra arrangemanget helt efter eget huvud, utan inblandning och synpunkter. Ibland kan det faktiskt vara det bästa, säger Håkan Omberg.

Den första upplagan av »Mötesplats för Samexistens« bär alltså frivilligkrafternas prägel. Kanske känsligt för en kommun som styrs av Socialdemokraterna sedan 92 år.
  – Jag tror att det bara finns vinnare. Alla vill se arbete för integration. Men den måste växa underifrån, liksom organiskt, genom att man hittar gemensamma intressen hos varandra, säger Håkan Omberg.
  Vad kan den vanliga SPF-medlemmen se för fördelar med att få in utlandsfödda äldre som medlemmar i sin SPF-förening?
  – Jag tror att det är väldigt viktigt att man som äldre försöker tänka nytt. Det håller både hjärnan och ungdomen vid liv, att släppa in nya intryck och människor, säger Håkan Omberg.
  – Sen tror jag att vi behöver fundera på vilka det är som ska vårda dagens fyrtiotalister när de behöver vård och omsorg om kanske 20 år? Vad är då bättre än att man i ett tidigare skede lär känna våra nya svenskar.

Håkan Omberg, kampanjledare i SPFs Val 2010-satsning, ser ytterligare en möjlighet.
  – I en framtid med allt fler valmöjligheter kan du som individ utifrån intresse och förmåga knyta kontakt med den typ av hemtjänstföretag som speglar dina behov och intressen. Jag tror att invandrarna kommer att bidra med många alternativ.
 
Dagen går mot sitt slut. Innan jag går ut i gråkylan blickar jag ner i mitt block för att se om jag glömt något. Där står några färska uppgifter från Statistiska Centralbyrån: I dag bor i Sverige 365 000 utlandsfödda som är 55 år och äldre. År 2020 är antalet 507 000. År 2050 – 893 000.
  Jag bär också med mig SPFs kongressprotokoll från Örebro 2008: »Kongressen bifaller yrkandet rörande framtagande av integrationsplan…« och på ett annat ställe: »…ge invandrade äldre en bättre språklig och kulturell kontakt med sin omgivning.«
  Eddy Oord sa något om att inte krångla till det, om att integration bara uppstår om det finns mötesplatser.

Kanske kommer den här gråa vinterdagen 2010 i den gamla bilfabriken i Eskilstuna att få ett ljust skimmer över sig, när integrationens hemlighet en dag ska beskrivas, tänker jag och kliver ut i kylan.

Text: Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

LÄS MER: I morgon hittar du en intervju med Maria Larsson om utlandsfödda äldre. Håll utik på Veteranen.se!

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas