Regeringen vill använda Äldreomsorgslyftet för att utbilda personal i det svenska språket. SPF Seniorerna och Kommunal hoppas att det ursprungliga syftet med stödet inte glöms bort.
I fjol pekade en utredning bland annat på omfattande språkproblem inom äldreomsorgen. Regeringen vill därför använda det befintliga programmet för kompetensutveckling inom äldrevården, Äldreomsorgslyftet, för att ge personal större möjligheter att utbilda sig i det svenska språket.
– Äldre måste kunna förstå och göra sig förstådda. Att personalen har goda kunskaper i svenska språket är därför en förutsättning för att arbetet inom äldreomsorgen ska kunna utföras på ett tryggt och säkert sätt. Parallellt med att regeringen har remitterat och bereder språkkravsutredningen tar vi ytterligare steg för att stärka äldreomsorgen genom att vidga Äldreomsorgslyftet. Det handlar om att kunna använda stödet till fler kurser i svenska språket för att öka äldres trygghet och skapa en bättre arbetsmiljö, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).
Äldreomsorgslyftet infördes av den tidigare regeringen, och det dröjde innan nuvarande regering gav besked om dess fortsättning. Fackförbundet Kommunal, som organiserar en stor del av personalen inom äldreomsorgen välkomnar en fortsatt satsning:
– Det är bra att regeringen väljer att fortsätter att satsa vidare på äldreomsorgslyftet och det är viktigt med satsningar på språket. Språkfrågan är så enormt viktigt och det behövs flera verktyg som arbetsgivarna kan erbjuda arbetstagare i behov av språkutveckling. Men arbetsgivare måste fortsätta satsa på yrkesutbildning också – båda behövs. Detta för att kunna möta branschens stora kompetensförsörjningsbrist, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.
Även SPF Seniorerna vill se en fortsatt satsning på yrkeskompetensen:
– Tillräckliga kunskaper i svenska språket är nödvändigt för omsorgstagarnas säkerhet och kvaliteten i äldreomsorgen. Personal måste kunna förstå omsorgstagarna, själva kunna göra sig förstådda och kommunicera med kollegor. Därför välkomnar vi ambitionen att stärka personalens kunskaper i svenska. Men det är tråkigt om regeringen tullar på äldreomsorgslyftets resurser. De var i första hand tänkta för att stärka personalens medicinska kompetens. Regeringen måste säkerställa att denna viktiga uppgradering nu inte avstannar, säger förbundsordförande Eva Eriksson.
Utöver satsningar på språkkunskap vill regeringen också att bidraget ska användas för utbildning för chefer inom äldreomsorgen.
Regeringen vill även öka kunskapen kring våld mot äldre inom äldreomsorgen. Socialstyrelsen har därför fått ett uppdrag om bland annat utveckla verksamhetsnära kunskapsstöd om äldres våldsutsatthet.
Dessutom har regeringen uppmärksammat rapporten från Folkhälsomyndigheten om att många äldre hbtqi-personer är oroliga för att i framtiden vara beroende av vård- och omsorgsinsatser.
– Det är centralt att äldre hbtqi-personer känner sig trygga överallt i samhället. Regeringen anser att det är angeläget att äldres trygghet inom omsorgen stärks och att de nationella minoriteternas och äldre hbtqi-personers särskilda behov beaktas, säger jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg (L).
För 2025 omfattar Äldreomsorgslyftet 1 695 000 000 kronor.
Äldreomsorgslyftet
Äldreomsorgslyftet infördes 2020. Det är ett statligt bidrag som ska stärka kompetensen inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre genom att ge ny och befintlig personal möjlighet att utbilda sig på arbetstid.
Statsbidraget ges som ersättning för personalkostnaderna för personalen som studerar och kan inte användas till andra kostnader.
Källa: Socialstyrelsen