Bibliotekens inköp ifrågasätts allt oftare. I Sölvesborg säger de numera nej till tidningar som ges ut av organisationer.
Biblioteket i Sölvesborg har beslutat att inte längre ha några tidningar eller tidskrifter som ges ut av en förening eller organisation. Detlef Barkanowitz är bibliotekschef i kommunen, en tjänst han tillträdde i maj.
– Vi har fattat ett beslut om att medlemstidningar inte längre ska vara något som biblioteket tillhandahåller, säger Detlef Barkanowitz.
Detlef Barkanowitz menar att beslutet har stöd i lagstiftningen och att det är viktigt att biblioteken kan stå fria från politiska påtryckningar.
– Enligt bibliotekslagen ska biblioteken erbjuda ett allsidigt och kvalitativt medieutbud, säger han och fortsätter:
– Principiellt ska inköpspolicyn vila på bibliotekslagen. Ett bibliotek kan inte köpa allt och ett urval måste göras. Svåra urvalsbeslut måste fattas utifrån tolkningar av framför allt bibliotekslagen. Biblioteken ska då stå fria från politiska och religiösa påtryckningar.
Detlef Barkanowitz hänvisar även till likställighetsprincipen och kommunallagen. Han menar att det innebär att ingen förening får gynnas framför en annan, och att det påverkat synen på vilka medlemstidningar biblioteket ska prenumerera på.
– Likställighetsprincipen gäller medlemmar i en kommun, som föreningar, invånare och företag. Med andra ord handlar likställighetsprincipen om lokala föreningar och att en kommun inte får särbehandla en medlem utan särskilda skäl. Och här hade vi ett resonemang när vi sa upp avtal där biblioteket var medlem i en lokal förening för att få medlemstidningen.
Bibliotekets beslut gäller dock samtliga tidningar som ges ut av förening eller organisation, vilket berör ett betydande antal titlar. I en statlig utredning från början av 2024 konstaterades att det finns cirka 4 000 tidskrifter i Sverige, varav hälften ges ut av en förening eller en organisation. Bland de titlar som Sölvesborgs bibliotek nu har sagt upp återfinns bland andra Turist, som ges ut av Svenska turistföreningen, Dyslexiförbundets tidning Läs & Skriv och Gröna affärer från Hushållningssällskapet.
– När vi sa upp exempelvis Turist så tittade vi på beståndet som helhet, till exempel våra resehandböcker men också vårt digitala utbud av tidningar och tidskrifter vi erbjuder via PressReader. Vid beslut om en tidning/tidskrift väljs in eller tas bort finns det oftast fler perspektiv och beslutsgrunder, säger Detlef Barkanowitz.
Även en tidning som Senioren, som ges ut av organisationen SPF Seniorerna, skulle bli uppsagd enligt det nya förhållningssättet hos biblioteket i Sölvesborg.
– Men vårt bibliotek har aldrig prenumererat på just den tidningen, poängterar Detlef Barkowitz.
Biblioteket i Mjällby, som också drivs av Sölvesborgs kommun, har dock nyligen sagt upp prenumerationen på just Senioren.
– Det stämmer att tidningen är uppsagd där, bekräftar Detlef Barkanowitz och fortsätter:
– Det beror på att det biblioteket i praktiken fungerar som ett skolbibliotek idag där barn- och utbildningsförvaltningen bedriver sin verksamhet med egen personal. Vi har en pågående översyn av hela verksamheten i Mjällby.
Enligt Detlef Barkanowitz har beslutet att sluta med medlemstidningar fattats helt utan påtryckning, men han påpekar samtidigt att trenden går mot fler påverkansförsök och att om man har vissa medlemstidningar så kommer krav på andra.
– Bibliotekens urval ifrågasätts allt oftare, och då måste vi steppa upp och kunna förklara. Det är inte diskussion jag vill slippa, däremot behöver vi på biblioteken på ett tydligare sätt kommunicera det ibland utmanande urvalsarbetet och på vilka grunder vi väljer eller väljer bort medier. Frågor som dessa har har inga enkla svar utan måste vändas och vridas på i en diskussion, säger han.
Svensk biblioteksförening har nyligen gett ut en rapport där bibliotekarier själva berättar om bibliotekens mediestrategier, inte minst i samband med ett ökande antal rapporter om politiska påverkansförsök. Det är dock upp till varje bibliotek att själv bestämma över sitt mediebestånd, betonar föreningens generalsekreterare Silvia Ernhagen.
– Men det är oroväckande att beslut om inköp fattas på grund av en rädsla för kritik. Bibliotek har en viktigt demokratisk funktion i samhället och ska stå upp för fri åsiktsbildning. De måste kunna fatta beslut om medieinköp och programverksamhet baserat på kunskap, inte på rädsla för repressalier, säger hon.
Kerstin Neld är vd för branschorganisationen Sveriges tidskrifter där många av landets organisationstidningar är medlemmar. Hon beklagar bibliotekets beslut att avstå från samtliga publikationer med föreningar som avsändare.
– De allra flesta medlemstidningar har ett fristående granskande uppdrag. Bibliotekets publik kommer att missa mycket av den bästa granskande journalistiken som görs i Sverige. Han borde ompröva sitt beslut, säger Kerstin Neld.
De två föregående bibliotekscheferna i Sölvesborg har köpts ut av kommunen.