Bristen på läkemedel förvärras, men det finns sätt att öka möjligheten att få sin medicin.
På tio år, efter avregleringen 2009, har antalet apotek ökat med 500 till dagens 1400 apotek, fler än någonsin. Öppettiderna är mycket generösare än tidigare.
Många handlar också medicin på nätet, hos de nya nätapoteken eller apotekskedjornas e-handel.
Bottenrekord
Trots det har det aldrig varit så svårt att få tag i läkemedel som nu. Antalet preparat som restnoteras, alltså som läkemedelsföretagen rapporterar att de inte kan leverera, har ökat dramatiskt. 2015 var antalet restnoteringar 148. 2017 var antalet 300, och 2019 omkring 1000, skriver Expressen.
På tre år har antalet mediciner tillverkarna inte kan leverera ökat med 300 procent.
– Det är inte ovanligt att vid 75-80 års ålder ha 5-10 olika läkemedel. Då ökar risken givetvis för att något av dessa inte finns i lager när man skall hämta ut en ny omgång, säger Thony Björk, apotekare och SPF Seniorernas sakkunnige i läkemedelsfrågor.
Fråga läkaren
Men det finns några saker man kan göra, tipsar Thony Björk:
1. Det bästa är om man redan i mötet med läkaren frågar om det är säkert att läkemedlet finns på marknaden, så att du inte hamnar i ett läge där du inte får din medicin.
2. På Läkemedelsverkets hemsida finns den så kallade restnoteringslistan. Där kan man se vilka mediciner som läkemedelsföretagen själva rapporterat att de inte kan leverera. Be gärna din läkare titta i listan.
3. Om du har en viktig medicin som du tar en längre tid kan du be ditt apotek beställa din medicin i förväg, så att de har varan hemma när du behöver den.
4. Om du har tillgång till dator och e-legitimation kan du beställa din medicin via e-handel.
5. Om det inte finns en förpackning med exakt det antal tabletter din läkare skrivit på receptet kan farmaceuten ibland bryta – dela på – en större förpackning eller ge dig mindre förpackningar så att du får rätt antal.