SPF tog för sig rejält i gotländska Almedalen. Ett rejält fall framåt, summerar en påtagligt nöjd Karl Erik Olsson, förbundsordförande.
Almedalen i modern tappning har 13 år på nacken. SPF har satsat på närvaro fyra år i rad.
Såväl Almedalen som lobbyvecka och SPF som lobbyorganisation slår rekord i antal evenemang, och besökare.
Årets upplägg har varit det i särklass bredaste och mest välförberedda. Fyra i det närmaste fullsatta egna evenemang, plus ett samarbete med PRO och Apoteket om läkemedel samt ett så kallat mingel sista dagen med SPF-företrädare från bland annat förbundsstyrelsen, förbundskansliet och Gotlandsdistriktet med distriktsordförande Bengt Lidström i spetsen.
Till minglets meningsutbyten i fria former dök kända och okända gäster upp, bland dem regeringens äldresamordnare Eva Nilsson-Bågenholm och Sveriges Kommuner och Landstings viktigaste vårdpolitiker, Staffan Werme (FP). Dessutom gästades mingeltältet strax bakom Almedalens stora scen av SPFs hedersordförande Barbro Westerholm, tillika Årets Senior i Veteranens tävling.
Seminarierna har handlat om våld, trygghetsfrågor, pensioner och skatter, läkemedel och möjligheter att arbeta.
– Det har gått bra på flera sätt, summerar Karl Erik Olsson. Vi har haft goda besöksantal, skickliga moderatorer och kvalificerade paneler som har gett oss en spänstig debatt.
Hur har SPF fått fram sitt budskap?
– Mycket väl, tycker jag. Vi har fått fram det vi ville.
Exempelvis?
– Seminariet om hur negativa attityder mot äldre på arbetsmarknaden kan bekämpas. LO lovade att arbeta mot myten att äldre skulle ta yngres jobb, när det i själva verket är tvärtom. På samma seminarium gav oss författaren Bodil Jönsson nya mycket viktiga tankar om värdet av att vara gammal.
På seminariet framkom också exemplet om kvinnors ställning på arbetsmarknaden.
– Det var ytterligare en insikt som vi kan använda oss av i det fortsatta arbetet med att påverka. Kvinnor är numera accepterade som grupp på arbetsmarknaden. Men det krävde lång tids kamp. Nu gäller det att få samma framgång för äldre på arbetsmarknaden.
Ett kriterium för ett lyckat seminarium är när kunskap och nytänkande leder till nya argument, och därmed nya verktyg i debatten.
– Just det tycker jag vi fick ur flera seminarier, fortsätter Karl Erik Olsson. Det om pensionerna gav oss något av ett genombrott när Moderaternas man i pensionsgruppen öppnade för tanken att man kan förstärka pensionssystemet också genom att höja avgifterna, inte bara genom att sänka pensionerna. Det var faktiskt en ny signal från det hållet.
Karl Erik Olsson, förbundsstyrelsens andre vice ordförande Ingela Lindberger och förbundskansliets chef Stickan Carlsson har under Almedalsveckan också bevistat ett antal andra seminarier och tillställningar för att lyssna in debatten, och att påverka med inlägg.
– Jag får känslan av att något är på gång. Med det menar jag att våra frågor är i fokus på ett lovande sätt. Ingångarna är delvis annorlunda än våra vanliga äldrepolitiska, men det handlar fortfarande om våra frågor som tillgänglighet i vården och om att pensionssystemet behöver reformeras.
– Vi har en grupp av frågor som vi driver och det känns att de ligger rätt i tiden.
Almedalen 2013 blir ditt sista i rollen som SPFs ordförande. Hur känns det?
– Så här alldeles efteråt känns det ganska skönt, det är rätt krävande med långa dagar och många intryck och möten. Men efter lite vila känns det nog inte så längre.
Många SPFare, både deltagare och åhörare, anser att årets SPF-insats i Almedalen har varit den i särklass bästa. Håller du med?
– Ja, det känns tillfredsställande att vi har förbättrat oss så mycket som vi har gjort. Det bådar gott för fortsättningen. Målet är att vi ska vara i täten i kampen om opinionen.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Allt om Almedalen
Att attrahera riksmedierna i den extrema konkurrensen av 2 300 evenemang under åtta dagar inklusive åtta partiledartal blev i likhet med de flesta arrangörer alltför svårt.
Men veteranen.se satsade på full bevakning av SPFs insatser.
Här är alla artiklarna.
SPF får draghjälp i kamp för arbete
Almedalen, torsdag: Det krävs för att äldre ska få jobba
– Vården måste syna hur äldre tar läkemedel
På jakt efter ansvar för medicinering
Almedalen: SPF pressade fram öppning i pensionsfrågan
Tunga pensionspolitiker ställs mot väggen
SPF i Almedalen: Olika vägar till trygghet
Hur ska äldre kunna känna trygghet?
Minister på SPF-seminarium: Nationell utbildning ska mota våldet