De flesta tror att de orkar jobba till 65-årsdagen. Om välfärden ska bevaras ska vi helst arbeta längre än så. Men idag är det mindre än hälften av landets 64-åringar som fortfarande jobbar.
Om man frågar personer mellan 18 och 64 år om de tror att de kommer att kunna arbeta tills de fyller 65 svarar hela 75 procent ja, enligt en opinionsundersökning som Dagens Nyheter gjort.
Men om man faktiskt tittar på hur många som arbetar till 65 är siffrorna annorlunda. Färre än varannan 64-åring arbetar.
Men om man strävar efter att få människor att arbeta längre upp i åren går utvecklingen ändå åt rätt håll. Snittåldern för att gå i pension är idag 63 år. För femton år sedan var den 62, skriver DN.
– Allt fler har arbeten de tycker är roliga. De orkar arbeta länge. Man byter karriär, eller blir konsult på halvtid i sitt eget område, säger Ingemar Eriksson som utreder pensioner i syfte att höja den genomsnittliga pensionsåldern.
Idag har man rätt att arbeta fram till 67. Ingemar Erikssons utredning kommer att föreslå att den gränsen höjs.
Samtidigt skiljer sig förutsättningarna stort mellan olika typer av yrken. En akademiker som kommer ut i arbetslivet i trettioårsåldern har hunnit jobba 40 år när han eller hon fyller 70. En undersköterska som börjar arbeta när hon eller han är 20 har klarat av 40 år i yrket redan som 60-åring. Då är undersköterskans jobb dessutom betydligt mer slitsamt för kroppen.