Den ALS-sjuke mannen ville ha och fick den dödande dosen sömnmedel. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anmäler nu läkaren Staffan Bergström för brott.
Det var den 14 juli som Staffan Bergström, läkare och professor emeritus i internationell hälsa, försåg en ALS-sjuk man med en dödlig dos av sömnmedlet pentobarbital.
Staffan Bergström har berättat i medier om hur coronaepidemin stoppade mannen från att åka till en klinik i Schweiz för att där få läkarhjälp att avsluta sitt liv.
Riskerar fängelse
Efteråt polisanmälde Staffan Bergström sig själv och utreds nu för brott under rubriceringen medhjälp till dråp.
Trots att han alltså redan granskas av åklagare är Ivo skyldigt att anmäla till åtal enligt patientsäkerhetslagen.
Ivo bedömer att han genom sin medverkan i händelseförloppet där den svårt sjuke mannen avled kan ses som skäligen misstänkt för att ha begått ett brott i yrkesutövningen. För ett sådant brott är det fängelse som ska gälla.
Inte hört något
– Ivo ska ju anmäla till åtal det som de tycker måste prövas och det är redan igångsatt ett åtal. Vad jag är väldigt förvånad över är att jag inte på en månad hört ett enda ord från någon polis eller så. Det är väldigt förvånande att man tar så lätt på det, säger Staffan Bergström i en kommentar till Läkartidningen.
– Anledningen till att jag gick till polisen efteråt var ju att jag ville ha en rättslig prövning efter att ha hört mig för med kvalificerade jurister om den här åtgärden som jag gjorde. De menar att det är helt osannolikt att det blir någon form av åtal, utan det kommer att läggas ned. Jag är inte angelägen om att det läggs ned, utan vill driva det till Högsta domstolen för att få ett juridiskt klargörande av vad man får göra i de här speciella fallen.
Den 21 augusti är Staffan Bergström kallad till Ivo för att ge sin version av händelsen.
Oregonmodellen
Staffan Bergström har länge drivit frågan om dödshjälp. Han är också ordförande i föreningen Rätten till en värdig död.
Vid olika tillfällen har han föreläst ute i föreningar, också i SPF Seniorerna-sammanhang. I februari 2018 bjöds han och företrädare för Haninge kommun in till SPF Seniorerna Handen söder om Stockholm för att tala under rubriken ”Den sista friheten när allt hopp är ute: det självvalda livsslutet”.
Väckt motioner
Den så kallade Oregonmodellen, som Staffan Bergström förespråkar, har också föranlett medlemmar i SPF Seniorerna att väcka motioner vid SPF Seniorernas kongress i Gävle 2017.
Kravet har varit att förbundet ska verka för att riksdagen beslutar om en utredning av frågan om dödshjälp.
Vill utreda
Allt fler riksdagspartier har slagit in på den linjen, senast Liberalerna som på sitt landsmöte i november 2018 ställde sig bakom kravet på en statlig utredning av frågan.
– Det här är en frihetsfråga. Det handlar om frivillig, självvald dödshjälp för människor där palliativ vård visat sig vara otillräcklig, motiverade Barbro Westerholm.
Det säger lagen
I Sverige är det i dag tillåtet att låta patienter välja att avstå från en behandling som håller dem vid liv. Men aktiv dödshjälp – där en person har rätt att avsluta sitt liv med medicinsk hjälp från läkare – är förbjudet.
Man skiljer på aktiv dödshjälp, eutanasi, och läkarassisterat självmord. Vid aktiv dödshjälp får patienten en dödlig dos läkemedel. Vid läkarassisterat självmord intar patienten själv den dödliga dosen, efter att läkaren på begäran tagit fram den.