Kontantupproret kräver att regeringen agerar mot regioner som nobbar kontanter i vården.
Vi förutsätter att departementet agerar gentemot regionerna och ser till att de tar emot kontanter igen, skriver ordförandena för Kontantupproret, PRO och SPF Seniorerna i en debattartikel i Dagens Samhälle.
– När regioner och andra myndigheter sätter i system att neka kontanter undergrävs kontanternas ställning som betalmedel. När det dessutom sker i strid mot ett domstolsutslag behöver regionernas politiker tänka om.
Region Dalarna
Kontant betalning ska accepteras i sjukvården, ändå tillåts regioner att neka.
I somras framkom exempelvis att Region Dalarna inte låter sina invånare betala patientavgifter med kontanter, något som JO-anmäldes av Kontantupproret.
Skickade vidare
JO avvisade ärendet med hänvisning till att JO för ett par år sedan hade fått in en liknande anmälan mot Region Jönköping och då sände den vidare till Socialdepartementet.
– Vi tolkar det som att JO anser att departementet har ett ansvar för frågan och bör upplysa regionerna om deras skyldigheter, skriver debattörerna.
Kontantupproret påminner om att en femtedel av Sveriges befolkning har fyllt 65 år.
– Det är framför allt dessa åldrar som är i behov av hälso- och sjukvård. En del av dem kan inte använda digitala betalmedel för att funktionsförmågan inte medger det. Andra känner oro för att lämna digitala spår som kan nå obehöriga. Det är invändningar som även berör andra åldersgrupper.
Mer utsatt
Ett annat skäl till att kontant betalning är nödvändigt i just sjukvården är att besöken där kan vara känsliga:
– Vid kortbetalningar framgår mottagaren på kontoutdraget, vilket gör att vårdbesöket syns. Patienterna ska alltid ha rätt till sin integritet. Särskilt viktigt – ibland livsavgörande – är det då patienten har en kontrollerande och i värsta fall våldsam närstående.