Moderaterna vill sänka skatten för 64-åringar som väljer att fortsätta arbeta i stället för att gå i pension. Det framgick av nya partiledaren Anna Kinberg Batras linjetal på den extra partistämman den gångna helgen.
Moderaterna tar under nya partiledaren Anna Kinberg Batra upp sin oppositionsroll på allvar.
Av gårdagens partiledardebatt i riksdagen framgick att arbetslinjen blir fortsatt viktig, och i sitt installationstal valde hon ut beskattningen av äldre arbetskraft som ett centralt spår.
Anna Kinberg Batra levererade då sitt kanske allra första löfte som partiledare, och därmed oppositionsledare, till landets äldre arbetskraft:
– Ett starkare Sverige handlar inte bara om att sänka trösklarna till arbetsmarknaden och att jobben ska bli fler. Vi ska också se till så att de som vill stanna kvar och arbeta längre får drivkrafter och uppskattning att göra det.
M-ledaren fortsatte med att ”alla som kan och vill arbeta – oavsett vilken ålder du har – behövs och måste kunna bidra till att bygga ett bra Sverige ännu bättre.”
– Det ska vi möta med reformer, som vi behöver utveckla och återkomma om. Men låt mig redan nu komma med mitt första skattebesked: Jag vill att det redan från 64 års ålder ska vara lägre skatt för att jobba mer, sa Kinberg Batra till M-ombuden.
– Att erfarna medarbetare vill jobba längre ska inte straffa sig – det ska löna sig.
Alliansregeringen införde redan under sin första mandatperiod 2006-2010 ett dubbelt jobbskatteavdrag för 65-plussarna.
I kommande M-förslag ser det alltså ut som att partiet vill utvidga skattelättnaden för ytterligare en årskull.
För SPF Seniorerna kommer Moderaternas utspel välkommet. Så sent som i måndags skrev förbundsordförande Christina Rogestam en debattartikel i Norrbottens-Kuriren. Den som vill stanna kvar på arbetsmarknaden ska kunna göra det utan att mötas av hinder:
– Det är dags att vi alla kommer till insikt om de demografiska och sociala förändringarna och börjar se oss seniorer som en resurs.
I och med att alliansens budget för 2015 vann i riksdagens omröstning före jul föll också den sittande regeringens förslag att höja den särskilda löneskatten, alltså arbetsgivaravgiften, för 65 år och äldre.
S+MP-regeringen hade velat ta in 2,34 miljarder till statskassan genom att höja den särskilda löneskatten till 8,5 procent.
Efter hård kritik från bland annat SPF Seniorerna, Arbetsförmedlingen, Pensionsmyndigheten och Svenskt Näringsliv backade finansminister Magdalena Andersson (S) höjningen till 5,6 procent.
Därefter föll som bekant regeringens budgetproposition för 2015 helt och hållet, sedan Sverigedemokraterna (SD) valt att rösta på alliansens budgetförslag.
Återstår att se vad regeringen kommer att vilja införa när den ekonomiska vårpropositionen presenteras i april.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se