Antalet anmälningar till DO har ökat med 13 procent på ett år. När det gäller åldersdiskriminering är ökningen ännu större.
2024 fick Diskrimineringsombudsmannen, DO, fler anmälningar än någonsin. Totalt inkom 5 182 anmälningar, vilket innebar en ökning med 12 procent jämfört med året innan. Det framkommer av myndighetens senaste statistikrapport.
Sedan 2015 har antalet anmälningar till DO ökat med 132 procent. Bland de totala antalet återfinns även anmälningar om missgynnande och repressalier.
Sett enbart till anmälningar om diskriminering ökade antalet anmälningar under perioden 2015–2024 med 142 procent, från 1 843 till 4 452. Mellan åren 2023 och 2024 ökade antalet anmälningar om diskriminering med 13 procent, från 3 930 till 4 452. 30 procent av anmälningarna gällde arbetslivet, 21 procent gällde utbildning.
2 870 av anmälningarna 2024 gällde ålder som enskild grund eller kombinerad med annan grund. Det motsvarar en ökning på 14,8 procent jämfört med året innan. Då var antalet anmälningar om diskriminering på grund av ålder 2 501.
Antalet tillsynsärenden som DO driver är betydligt lägre än antalet anmälningar. Under 2023 inledde myndigheten till exempel 24 stycken utredningar angående åldersdiskriminering. Och 2024 var siffran ännu lägre, då inleddes endast 15 utredningar om diskriminering på grund av ålder enligt myndighetens senaste årsredovisning.
Den största procentuella ökningen under fjolåret (22 procent) gällde anmälningar om diskriminering utifrån trosuppfattning. De hade 2024 ökat till 1 698 jämfört med 1 392 året innan.
– Vi har beslutat att under de kommande åren, i vårt främjande arbete, prioritera insatser för att motverka och förebygga rasism och diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet och religion eller annan trosuppfattning. Den anmälningsstatistik som vi nu tagit fram förtydligar ytterligare vår bild av att diskriminering inom dessa områden är ett allvarligt samhällsproblem, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson menar att det ökade antalet anmälningar även innebär större krav på DO:
– Äldre har rätt att slippa utsättas för diskriminering och missgynnande med hänvisning till sin ålder. Men många äldre vänjer sig eller förväntar sig att bli särbehandlade. Därför arbetar vi aktivt för att äldre inte ska acceptera sådant beteende, säger hon och fortsätter:
– Diskrimineringsombudsmannen har uppmanat oss att uppmuntra äldre att anmäla diskriminerande situationer och händelser. Även om mörkertalet troligen är stort har anmälningarna om åldersdiskriminering 2024 visat sig öka kraftigt. Nu måste DO också svara upp mot efterfrågan. Det duger inte att nedprioritera äldrediskriminering. Den som samlat kraft och mod att anmäla räknar med att bli tagen på allvar.