Beskedet att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 bara ska ges till personer över 65 år togs såklart upp på Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagen (25/3). Senioren ställde också två frågor om det till statsepidemiolog Anders Tegnell.
Den första frågan har Senioren ställt två gånger tidigare och då har Folkhälsomyndigheten lovat att återkomma. Det är hur effektivt skyddet är efter första dosen av Astra Zenecas vaccin.
Eftersom andra dosen ska tas nio till tolv veckor efter den första innebär det att många i så fall skulle bli färdigvaccinerade först till sommaren.
Samtidigt skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida att första dosen ger ett skydd i nivå med efter två doser och då är det många som undrar om de kan släppa på isoleringen tre veckor efter första dosen eller om de måste vänta till sommaren.
– I grunden är det alltid individen som avgör hur man ska bedöma risker för sig själv och andra men det är sant att en dos av Astra Zenecas vaccin ger ett väldigt bra skydd, framför allt mot allvarlig sjukdom, säger Anders Tegnell och fortsätter:
– Vi håller just nu på att ta fram texter på hur man ska se på risker vid lite olika tillfällen, bland annat det du är ute efter, och vi hoppas att de ska vara klara nästa vecka. Det är inte helt lätt, det här är en balans helt klart. Man har ett bra skydd men skyddet blir förstås bättre efter en dos till men skyddet är definitivt väldigt bra, och framför allt är det väldigt bra mot allvarlig sjukdom.
Vet inte så mycket om den sydafrikanska varianten ännu
Sen finns det en oro för hur effektivt Astra Zenecas vaccin är mot de olika mutationer av coronaviruset som finns. Inte minst finns det frågetecken hur effektivt skyddet är mot den sydafrikanska varianten.
– Skyddet mot de varianterna vi har i Sverige som dominerar helt och hållet i dag är väldigt bra. Det är den brittiska varianten och de gamla klassiska varianterna som som vi har haft hela tiden och där är skyddet extremt bra för att vara ett vaccin, säger Anders Tegnell och fortsätter:
– Den sydafrikanska varianten vet vi inte så mycket om, det finns väldigt lite studerat, tyvärr. Vi har inga, vad jag vet, några infekterade med den sydafrikanska varianten hos vaccinerade i Sverige. Den enda studien som finns är en ganska liten studie från Sydafrika, framför allt bland yngre människor. Det finns teoretiska tecken på att skyddet skulle kunna vara sämre men jag tror att de flesta experter skulle säga att ett visst skydd har man med hög sannolikhet. Framför allt så har man nog ett visst skydd mot allvarlig sjukdom så återigen, det är helt säkert betydligt bättre att vara vaccinerad med vilket vaccin som helst om man får den sydafrikanska varianten än att inte vara vaccinerad alls.
Men kan du förstå att många är oroliga för den sydafrikanska mutationen om de skulle få Astra Zenecas vaccin?
– Hur stor skillnaden är mellan det skyddet och det skyddet man får av Astras vaccin och de andra vaccinen vet vi ju inte heller för de studierna har inte heller gjorts. Men helt klart är att man har ett bra skydd och det är väldigt mycket bättre skydd än att inte vaccinera sig alls, säger Anders Tegnell.