Anders Tegnell: EMA kommer med dubbla budskap
Nyheter | astra zenecas vaccin

Anders Tegnell: EMA kommer med dubbla budskap

Anders Tegnell tycker att Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA kommer med dubbla budskap. Det säger han när Senioren på torsdagens (8/4) pressträff frågar varför Astra Zenecas vaccin fortfarande ska ges enbart till personer över 65 år i Sverige trots att EMA slagit fast att det inte finns någon koppling mellan ålder och kön och de misstänka allvarliga biverkningarna.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-09

Det var på onsdagen som EMA meddelade att det finns en möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin och allvarliga biverkningar som blodproppar, blödningar och brist på blodplättar. Men att det är extremt sällsynt och rör sig om enstaka fall.

Inom EU/EES-området har cirka 34 miljoner människor fått vaccinet och enligt EMA rör det sig inom EU om 86 misstänkta fall fram till 21 mars varav 18 personer avled.

– Specifika riskfaktorer som ålder, kön eller tidigare sjukdomar har inte kunnat bekräftas, då dessa sällsynta skeenden noterats i alla åldrar, sa EMA-chefen Emer Cooke på pressträffen i onsdags.

På torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten frågar Senioren statsepidemiologen Anders Tegnell varför vaccinet då enbart ska ges till personer över 65 år i Sverige.

”Vi vill titta på rapporten själva”

– Vi förstår väl inte heller riktigt EMA:s dubbla budskap att man dels säger att i stort sett alla fall varit kvinnor under 60 år, vilket man ju är väldigt tydlig med, men samtidigt säger att det inte finns någon koppling till ålder. Det är därför vi vill titta på den där rapporten själva och se vad vi kan dra för slutsatser från den, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Hittills har det varit så att fall med den här väldigt specifika biverkan, vi måste vara väldigt tydliga med att det inte gäller blodproppar i allmänhet utan en väldigt specifik biverkan, har varit extremt sällsynt över 65 år om det överhuvudtaget har dykt upp. Men där letar man hela tiden, man utreder de här fallen rätt ordentligt och man behöver utreda dem på individnivå för att fastställa om man verkligen har den här biverkan eller om det är andra saker man ser.

Anders Tegnell är väldigt tydlig med att Astra Zenecas vaccin är mycket bra och effektivt och att det är så mycket bättre att ta vaccinet än att inte göra det.

”Väldigt liten risk om den överhuvudtaget finns”

– I den här gruppen (äldre) är det en väldigt stor risk att bli allvarligt sjuk om man smittas och det här är ett vaccin som vi har tillgängligt och som kan minska den risken på ett radikalt sätt som vi nästan inte ser med andra vacciner. Då är vår bedömning att det är väldigt mycket bättre att vaccinera sig och minska sin risk för allvarlig sjukdom i covid-19 på ett väldigt, väldigt påtagligt sätt. Den risken man tar är väldigt liten om den nu överhuvudtaget finns, säger Anders Tegnell.

Senioren: I Aftonbladet förklarar vaccinsamordnaren Richard Bergström att främst kvinnor under 60 år drabbas kan bero på att man började rekommendera Astra Zenecas vaccin till yngre personer. Främst fick sjukdoms- och hemtjänstpersonal vaccinet och det är ju kvinnodominerande yrken i alla EU-länder.

– Men det där är inte riktigt sant. Det finns miljoner personer som är vaccinerade över 65 år också, framför allt i Storbritannien där man utreder de fall man har hittat där. Så det finns en väldigt stor grupp över 65 så där tror jag att Richard kanske inte riktigt har tänkt så brett som man borde tänka i det här läget, förklarar Anders Tegnell.

Du kan se Seniorens frågor och Anders Tegnells svar från pressträffen här

Jan Hagberg
Publicerad 2021-04-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas