Ett vanligt ryggvätskeprov kan inom kort räcka för att skilja ut patienter med Alzheimers eller Parkinsons. Det uppger forskare vid Sahlgrenska akademin som håller på att utveckla den nya metoden.
På sikt kan metoden också leda till att Alzheimers kan upptäckas tidigare.
I studien, som genomförts på 450 patienter vid Skånes universitetssjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, har forskarna testat fem proteiner som fungerar som så kallade biomarkörer för de båda sjukdomarna.
Kan skilja på typer
Forskarna vet sedan tidigare att Alzheimers är förknippat med biokemiska förändringar i särskilda proteiner i hjärnan.
– Den nya studien visar att man genom att inkludera ett nytt protein kan separera patienter med Alzheimers från patienter med till exempel Lewy body-demens eller Parkinson-demens, säger Annika Öhrfelt, forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.
På samma sätt kan biomarkörerna enligt studien särskilja Parkinsonpatienter från patienter med Parkinsonliknande sjukdomar.
Steg på vägen
Innan biomarkörerna kan komma till klinisk nytta i det tidiga sjukdomsförloppet krävs vidare studier.
– Men det här är ett viktigt steg på vägen, säger Annika Öhrfelt.
Framgångsrapporten från Sahlgrenska är en välkommen framgång för Alzheimersforskarna, som i fredags på ett seminarium i Stockholm berättade om en period av motgångar.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Tidig diagnos
På grund av likartade symtom kan det vara svårt att skilja patienter med Alzheimers från patienter med andra demenssjukdomar, liksom att skilja patienter med Parkinsons sjukdom från de med andra motoriska sjukdomar.
Att kunna ställa en korrekt diagnos är en förutsättning för att tidigt kunna sätta in rätt behandling och läkemedel.
Artikeln publiceras i ansedda tidskriften JAMA.