Almedalen: SPF pressade fram öppning i pensionsfrågan
Hur ska pensionspengarna räcka? Foto Colourbox
Nyheter

Almedalen: SPF pressade fram öppning i pensionsfrågan

Moderaternas man Lars-Arne Staxäng i den mäktiga pensionsgruppen utesluter inte en höjning av avgifterna till pensionssystemet. Han hoppas också på lika skatt före 2018. Det framkom på SPFs seminarium i Almedalen på tisdagseftermiddagen.

Publicerad 2013-07-02

– Vi kan behöva kombinera en sådan höjning med sänkta pensioner och att fler arbetar längre för att systemet ska fungera, sa Lars-Arne Staxäng (M) inför ännu ett fullsatt SPF-seminarium.

Därmed går han pensionärsorganisationerna till mötes i deras krav på att pensionssystemet måste förstärkas med pengar för att bromsen inte ska fortsätta att slå i fler gånger.

Även Centerpartiets deltagare i panelen, Solveig Zander, är en nyckelspelare i matchen om det svenska pensionssystemet. Hon sitter också med i pensionsgruppen.

– Möjligheten att räkna upp arbetsgivaravgifterna för att förstärka pensionssystemet finns med i pensionsgruppens diskussioner. Men det är inget huvudalternativ för oss just nu.

Seminariet gav ytterligare intressanta besked, kanske rent av politiskt sprängstoff.

Återigen var det Lars-Arne Staxäng som hårt pressad av TV-journalisten och moderatorn Lennart Ekdal öppnade för ett slut på skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer.

Ekdal frågade vilket år som lika skatt ska eller bör kunna bli verklighet.

– En rimlig ambition bör vara att klyftan kan jämnas ut senast 2018, alltså under nästa mandatperiod, svarade Staxäng.

Socialdemokraternas företrädare i panelen Fredrik Lundh Sammeli angav samma ambition.

Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton försvarade dagens pensionssystem benhårt. Han betonade att ett hååbart pensionssystem förutsätter att pensionerna sänks om konjunkturen kraschar.

– Annars måste man låna pengarna av kommande generationer, sa Hamilton.

I och med att Hamilton anser att det ska finnas en koppling mellan vikande konjunktur och sänkta pensioner måste logiken också gälla omvänt, betonade SPFs förbundsordförande Karl Erik Olsson när han summerade seminariet.

– Rent logiskt måste det innebära att pensioner också hänger med uppåt i goda tider, och alltså inte bara nedåt i dåliga tider, framhöll Karl Erik Olsson som under seminariet sköt in sig på den skillnad som vuxit fram mellan lön och pension de senaste 15 åren.

– Lönerna har gått upp med 50 procent och pensionerna med 20 procent. Det är en helt orimlig orättvisa som tillsammans med bromsen och den orättfärdiga skillnaden i beskattning av lön och pension ger en helhetsbild som är oacceptabel och som måste förändras. Där står pensionärsrörelsen enad.

Carl B Hamilton och Karl Erik Olsson hade flera fräna ordväxlingar under det tempostarka och heta seminariet.

– Pensionärsorganisationerna visar en inskränkthet som inte fokuserar på vårdens tillgänglighet för de äldsta. Ni koncentrerar er helt på de friska pensionärerna och deras pensioner, sa Hamilton.

Karl Erik Olsson konstaterade att han och Hamilton genom åren grälat och argumenterat ganska intensivt, oftast om jordbrukspolitik.

Dock utan att kunna bli ovänner med varandra, la Olsson till.

– Hamilton missar att SPF har tre fokusområden – de negativa attityderna till äldre, bland annat i arbetslivet är ett av dem. Vården och omsorgen är ett annat. Pensionerna och den privata ekonomin är det tredje.

I panelen återfanns förre Vänsterpartiledaren Lars Ohly som ersatte sjuka Wivi-Anne Johansson.

Han avtackades dubbelt av Karl Erik Olsson.

– Idag har du tyckt nästan helt och hållet som jag, sa Olsson och drog ner många skratt i publiken, ett 70-tal personer.

SPF-ledaren syftade bland annat på Lars Ohlys tydliga besked om att lika skatt är en närmast helig princip som måste återställas, och att det är en skam att just pensionärerna har utsetts som den enda grupp som ska ”straffas” ekonomiskt via bromsen i pensionssystemet när konjunkturen viker ned.

Efter seminariet var Karl Erik Olsson nöjd med utfallet.

– Beskedet om avgiftshöjning och ambitionerna för lika skatt ger oss ingångar inför fortsättningen. Mycket intressant blir också att granska och kritisera argumentet som hördes idag att Premiepensionssystemet skulle vara mer givande än ett reformerat AP-fondssystem som är på väg.

Jan Arleij

Jan.arleij@veteranen.se

Pensionsgruppen

Pensionsgruppen består av ledamöter från de fyra regeringspartierna och Socialdemokraterna. Ordförande i gruppen är socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M).

Bromsen innebär att inkomst- och tilläggspensionerna sänks om pensionssystemet inte är i ekonomisk balans. Det har inträffat 2010 och 2011 och kommer av allt att döma att ske också valåret 2014.

Ett fyrtiotal seminarier i Almedalen behandlar pensionsfrågan.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas