Sysselsättningen bland seniorer har fördubblats de senaste tio åren. Det visar en ny rapport.
Det är tjänstepensionsbolaget Alecta som med hjälp av undersökningsföretaget Ipsos låtit analysera över en halv miljon svenskars ekonomi. 2 317 intervjuer har gjorts.
Ett huvudresultat är att var fjärde 70-åring och var tionde 77-åring jobbar i någon utsträckning.
– De flesta jobbar vidare helt frivilligt och anger stimulerande arbetsuppgifter som främsta skäl, säger Fredrik Palm, chef för Produkt och analyschef på Alecta i ett pressmeddelande.
Samtidigt påbörjas pensioneringsprocessen redan vid 61 år för många, då fler och fler börjar kombinera pension med jobb.
Helt ny bild
Alectas analys har utgått från deklarerade inkomster från inkomstskatteåret 2016.
Sedan har dessa delats upp i arbets- och pensionsinkomst. Sammantaget ger det en helt ny bild av hur pensioneringen går till, enligt Alecta:
– Detta visar klart och tydligt att pensionering inte sker över en natt. Det är en process som för många pågår under ett decennium. Det faktum att var fjärde 70-åring jobbar i någon utsträckning tycker jag är slående, säger Fredrik Malm.
Måste arbeta
Alectas undersökning visar att de två vanligaste skälen till att jobba efter pensionsåldern är stimulerande arbetsuppgifter och att man inte vill känna sig som pensionärer.
Endast 2 av 10 anger att de måste jobba vidare för att klara vardagsutgifterna och 3 av 10 för att få en högre pension.
– Samtidigt är det viktigt att påpeka att skillnaden mellan män och kvinnor är stora. Nära var tredje kvinna uppger att de måste jobba vidare för att klara av vardagsutgifterna, men endast var tionde man uppger samma svar, säger Fredrik Palm.
Arbetar mest i Europa
Fram till mitten av 1990-talet minskade sysselsättningen bland äldre, men sedan dess har trenden gått i motsatt riktning.
Sverige har nu den högsta andelen arbetande seniorer i hela EU, enligt statistik från Eurostat.
Utvecklingen har gått särskilt fort bland de mellan 65 och 74 år.
Källa: TT