Nu finns en nationell strategi när det gäller psykisk hälsa och förebyggande av självmord. Den väcker hopp, menar SPF Seniorerna.
– Vi hoppas att strategin och dess handlingsplan underlättar för alla att höja ambitionsnivån i arbetet för äldres psykiska hälsa och livsgnista, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.
På en pressträff den 10 januari presenterades handlingsplanen som visar hur strategin ska sjösättas i år och 2026. Själva strategin ska sedan gälla tio år framåt.
Bland annat får Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att samordna, stödja och följa upp arbetet. Ytterligare 25 myndigheter kommer att medverka i arbetet.
– Vi ser fram emot redovisningen av Folkhälsomyndighetens uppdrag att kartlägga äldres psykiska hälsa och ohälsa som ska presenteras i höst. Utifrån kartläggningen får vi färsk kunskap att agera ändamålsenligt, säger Eva Eriksson.
Saknar långsiktighet
Psykisk ohälsa är ett samhällsproblem som också drabbar seniorer, och äldre män är den grupp som i störst utsträckning tar sitt liv, poängterar Eva Eriksson.
– Därför är det bra att den nationella strategin och dess handlingsplan nu är på plats. Sverige har saknat långsiktighet och tydlig gemensam riktning i hela samhällets arbete för allas psykiska hälsa, och en utvecklad uppföljning.
SPF Seniorerna har under framtagandet av strategin, tillsammans med andra delar av civilsamhället, bidragit med kunskap och erfarenhet om äldres psykiska hälsa.
– Vi har pekat på vikten av att ha med kunskap om människans åldrande och hur det påverkar fysisk, psykisk, social och existentiell hälsa.
Högre ambition
Åldrandet kan innebära särskilda utmaningar som funktionsnedsättning, fysisk sjukdom och ökade riskfaktorer för psykisk ohälsa, ofrivillig ensamhet och isolering, fortsätter Eva Eriksson.
– Det kan i sin tur leda till oro, ångest och depression som i sin yttersta förlängning kan leda till suicid. Vi hoppas att strategin och dess handlingsplan underlättar för alla att höja ambitionsnivån i arbetet för äldres psykiska hälsa och livsgnista.
Kommande tio år
Den nationella strategin har fått namnet ”Det handlar om livet”. Den ska ge en långsiktig inriktning för arbetet under perioden 2025 till 2034.
Grunden ska enligt socialminister Jakob Forssmed (KD) vara ”en tvärsektoriell ansats som skapar förutsättningar för en gemensam riktning för hela samhället i arbetet med psykisk hälsa och suicid-prevention”.
– Vi har beslutat att kalla strategin för ”Det handlar om livet” för det är precis det som detta handlar om. Psykisk ohälsa och suicid är en av vår tids stora folkhälso- och samhällsutmaningar.
Här finns nya Hjälplinjen
En av regeringens åtgärder är att öppna en så kallad nationell stödlinje. Den erbjuder stöd – både skriftligt via Hjälplinjens webbplats hjälplinjen.se och per telefon på nummer 90390 – till personer med psykisk ohälsa och suicidalitet men även till anhöriga och närstående. Hjälplinjen öppnade den 12 december 2024 och drivs av Region Stockholm med stöd från Folkhälsomyndigheten.
Hit kan man också vända sig om man behöver stöd:
► SOS Alarm 112
Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
► Mind Självmordslinjen 90101
Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt. Telefonnummer: 90101. Chatt: chat.mind.se
► Vårdguiden 1177
Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Telefonnummer: 1177 www.1177.se
► Jourhavande medmänniska
Telefonnummer: 08-702 16 80, alla dagar klockan 21–06.