Våra politiker blir allt oftare kvar på sina uppdrag. Avhoppen fortsätter minska i riksdag och kommuner. Äldre förtroendevalda stannar oftare än yngre.
För andra mandatperioden i rad minskar avhoppen från politiken. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, som kollat upp hur många politiker som hoppat av sina uppdrag två år in i mandatperioden.
I kommun- och regionfullmäktige var det elva procent av de folkvalda som hoppat av. Av riksdagsledamöterna var det knappt sex procent.
I kommunfullmäktige och i riksdagen är andelen avhopp de lägsta sedan mandatperioden som började 2010. I regionerna är nivån ungefär densamma som tidigare mandatperioder.
Ungefär lika män som kvinnor har slutat. Däremot skiljer det när det gäller ålder. I kommuner och regioner slutar våra unga folkvalda sina uppdrag oftare än äldre. Av dem som var under 30 när de blev invalda i kommun- och regionfullmäktige har 20–25 procent hoppat av efter halva mandatperioden. Det är mer än dubbelt så många som 65-plussarna.
![](https://www.senioren.se/wp-content/uploads/2025/02/skarmklipp-1.jpg)
Bland riksdagsledamöterna är det små skillnader i avhopp sett till ålder. SPF Seniorerna har kritiserat den låga närvaron av äldre folkvalda i flera demokratiska sammanhang, inte minst riksdagen.
– Balans mellan kontinuitet och förnyelse är viktigt i valda församlingar. Men det är bra att avhopp mitt under mandatperioden minskar, säger förbundsordförande Eva Eriksson och fortsätter:
– Erfarenheten och kompetensen hos äldre folkvalda bidrar positivt till parlamenten och deras beslutsfattande. Därför är det ett problem att seniorer är kraftigt underrepresenterade i riksdagen. Efter valet 2022 invaldes bara 3,7 procent 65-plussare, trots att vi var 27 procent av väljarkåren.