I 88 procent av landets kommuner får äldre med hemtjänst inte välja mellan olika matleverantörer. Det visar en undersökning som SPF Seniorerna har gjort.
Under september och oktober frågade SPF Seniorerna samtliga kommuner om hur stor valfrihet de äldre invånarna har när det gäller maten.
233 av 290, alltså 80 procent, svarade. (Ytterligare fem kommuner svarade efter att svarstiden gått ut)
* I tolv procent av kommunerna har äldre med hemtjänst möjlighet att välja mellan olika matleverantörer. (Se listan nedan)
* I 40 procent av de resterande kommunerna kan äldre välja mellan olika måltidsalternativ.
Det här duger inte, anser SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam.
Allvarligt om man äter för lite
– Det är bedrövligt att äldre med hemtjänst inte kan välja en annan matleverantör om man inte är nöjd. Risken är att redan sköra människor som inte tycker om de gråa matlådorna antingen äter för lite eller inte alls, vilket kan få allvarliga följder.
Att kunna välja att äta det man tycker om och längtar efter är viktigt för livskvaliteten på äldre dagar och borde vara självklart, tycker Christina Rogestam.
– Politiker från olika läger talar om äldres valfrihet. Men i verkligheten, som möjligheten för äldre att välja den mat de vill, så är resultatet uselt.
Dags att satsa på äldres måltider
SPF Seniorerna kommer att uppmana SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) att ta fram riktlinjer för hur kommunerna kan öka äldres valfrihet genom att välja mellan olika matleverantörer.
Uppmaningen lär välkomnas av Livsmedelsverket som för ett knappt år sedan uppmanade regeringen att göra en nationell satsning på äldres måltider.
– Det är dags att regeringen genomför den nu, säger Christina Rogestam.
Nöjda med att få välja
I de kommuner där äldre kan välja matleverantör finns ofta möjlighet att välja mellan det kommunala köket, restauranger och matlådor från livsmedelsaffärer, visar SPF Seniorernas undersökning. I sådana kommuner är äldre också mycket nöjda.
– Det hoppas vi kan bli verklighet i alla kommuner och att frågan nu kommer upp till diskussion i både regering och kommuner, säger Christina Rogestam.
Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se
Följande kommuner har svarat ja på frågan
”Kan äldre med hemtjänst i er kommun välja mellan olika leverantörer av mat?”
i SPF Seniorernas undersökning.
Alingsås
Arboga
Arvika
Boxholm
Falun
Forshaga
Grums
Hedemora
Huddinge
Hylte
Hällefors
Järfälla
Landskrona
Linköping
Malmö
Nacka
Sollentuna
Solna
Stenungsund
Stockholm
Sundbyberg
Säter
Tierp
Trosa
Täby
Västerås
Växjö
Ängelholm
Örkelljunga
Östersund
Ännu ingen lag
– De äldre har gjort egna val hela livet och vill fortsätta påverka sin vardag trots att de är beroende av andra. En viktig del i vardagen är att få äta det man tycker om och längtar efter. En laglig rätt ger ökad trygghet och möjlighet för statens tillsyn att säkerställa att de får bra mat, sa Stig Orustfjord, Livsmedelsverkets generaldirektör i samband med att man släppte rapporten ”Bättre måltider i äldreomsorgen – vad har gjorts och vad behöver göras” i november förra året.
Regeringen har dock inte valt att gå på den linjen.
I ett svar i riksdagen i februari i år sa äldreminister Åsa Regnér att man inte ser ”förändrad lagstiftning i fråga om mat och måltid för äldre som någon lösning för att tillgodose äldres rätt till mat av god kvalitet”.
Men ministern betonade samtidigt att mat och måltider inom äldreomsorgen är en viktig och angelägen fråga att uppmärksamma.
”Måltiden är av stor betydelse för att förebygga både fysisk och psykisk ohälsa. Den är också betydelsefull för välbefinnandet och fyller också en mycket viktig social funktion. Äldre kvinnor och män som behöver stöd och hjälp med måltiden har, precis som i fråga om andra behov, en självklar rätt att få den hjälpen utförd med god kvalitet.”
Valfrihet är viktig, fortsätter Åsa Regnér:
”Med god kvalitet menar jag också att det ska ges förutsättningar till delaktighet och inflytande över det stöd och den hjälp den enskilde behöver.”