Högsta förvaltningsdomstolens beslut att kommuner inte behöver erbjuda äldreboende i den egna kommunen oroar SPF Seniorerna. ”Det får inte bli så att kommunerna sätter detta i system så de slipper att bygga nya äldreboenden”, kommenterar förbundets generalsekreterare.
Ystads kommun beslutade i januari 2020 att bevilja en person bistånd i form av särskilt boende, en plats på ett äldreboende. Men kommunen hade samtidigt inga lediga platser att erbjuda henne. I juni samma år erbjöd Ystad kommun istället en plats på ett särskilt boende i Simrishamns kommun. Först i oktober erbjöds personen en plats i Ystad kommun. Därefter har ärendet blivit en följetong i domstolen.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, menade att kommunen skulle bötfällas på grund av dröjsmålet att erbjuda ett boende i den egna kommunen. Och domstolarna har delat denna uppfattning varpå Ystad kommun löpande har överklagat.
I juni meddelade dock den slutliga rättsliga instansen, Högsta Förvaltningsdomstolen, att en kommun inte behöver erbjuda ett särskilt boende i den egna kommunen. Det räcker med att erbjuda ett rimligt boendealternativ inom skälig tid. ”Det avgörande är att den enskilde genom biståndet tillförsäkras en skälig levnadsnivå”, slår domstolen fast.
Då detta är en prejudicerande dom kan det få stora följder för framtida lösningar inom svenska kommuner när det gäller rätten till särskilt boende, något som oroar SPF Seniorerna.
– Vi har förståelse för att det ibland kan bli så att den egna kommunen kan tvingas erbjuda boende i en annan kommun, men det ska vara ett absolut sista alternativ och alltid i närheten av den egna bostadsorten, säger Peter Sikström som är generalsekreterare på SPF Seniorerna och fortsätter:
– Det får inte bli så att kommunerna sätter detta i system så de slipper att bygga nya äldreboenden eller att äldre blir utauktionerade till lägst bjudande boende för att kommunen ska spara pengar.