GT:s krönikör Jimmy Fredriksson kallar seniorer som kräver att få sin kompetens tagen på allvar för gnällspikar, samtidigt som han menar att äldre har svårt att anpassa sig till nya tider.
Enligt pensionsutredningen vill 20 procent av de människor som redan gått i pension fortsätta arbeta och många fler skulle vilja fortsätta om attityderna till äldre personer inte var så negativa.
Jimmy Fredriksson förnekar dock bestämt att det finns en strukturell diskriminering av äldre personer i Sverige. Samtidigt skriver han i sin GT-krönika ”Släpp fram de unga” att ”det är svårt att lära gamla hundar sitta” och ”…vi äldre och erfarna har svårt att anpassa oss till de nya tiderna. Vi vill gärna att allt ska vara som det var förr, vi vill gå våra egna vägar annars blir vi sura och griniga.”
I Veteranens reportage ”Vem anställer en senior” framgår att de negativa fördomarna mot äldre är så rotade att till och med äldre arbetssökande själva ber om ursäkt för sin ålder.
– Jag har arbetat som personalchef i många år, det var åtskilliga personer som ringde till mig om jobb. Många sade att det fanns ett problem: deras ålder. Det är sällan unga människor tycker att de är för unga, säger Karin Larsson, SPFs sakkunniga i arbetsmarknadsfrågor, som är med i SPFs ålderismprojekt.
Redan när anställda är i 50-årsåldern riskerar de att diskrimineras. Det är inte ovanligt att de nekas vidareutbildning och många får ingen löneförhöjning.
Men GT-krönikören Jimmy Fredriksson är av en annan åsikt:
”Äldre tv-personligheter brukar säga att erbjudandena sluta komma när de fyllt 58 och åt det hållet. De skulle då bero på att Sverige är ett land där man strukturellt diskriminerar äldre personer. Jag tycker på ren svenska att det är skitprat.”
Läs hela hans krönika ”Släpp fram de unga” här:
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se