Allt fler äldre dör i bränder
Nyheter

Allt fler äldre dör i bränder

Hittills i år har 88 personer dött i bränder och mer än hälften av dem var över 60 år. Många drabbas under julmånaden när vi tänder levande ljus. Men det finns knep för att minska risken att drabbas.

Publicerad 2010-12-02

Hittills i år, mellan januari och oktober, har fler personer över 60 år dött i bränder än under hela förra året.
– Äldre är överrepresenterade. Dels blir befolkningen äldre, men det handlar nog mycket om att fler och fler bor kvar i sitt vanliga boende. Hemmet är inte anpassat, det finns ingen personal som kan hjälpa till om det börjar brinna om man har svårt att komma upp ur sängen till exempel, och sen kan man ju ha problem med hörseln så att det är svårt att höra brandvarnaren, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

I år var 62 procent av de som omkom i bränder över 60 år, jämfört med 44 procent 2009, och risken finns att fler måste sätta livet till innan året är slut. Många drabbas nämligen i juletid och enligt Brandskyddsmyndigheten är levande ljus orsaken till nära 70 procent av bränderna under julmånaden.
– December är den värsta månaden. Om man absolut ska tända ljus kan man tänka på att göra det där det inte skulle bli en katastrof om man glömmer det. Man ska inte ha en brännbar ljusstake och ingen mossa i adventsljusstaken, säger Lars Brodin.

En annan brandorsak
som blivit vanligare, både i hemmen och på äldreboenden, är att man glömt något på spisen och Lars Brodin tror att äldre är en grupp som bidrar till den ökningen. Inställbara spisvakter som slår av spisen när den blir för varm är ett tips för den som är orolig.

Annars är det brandvarnare det absolut viktigaste försäkringen, menar Lars Brodin.
– Det kanske inte räcker med en brandvarnare. Det finns sådana som man kan koppla ihop så att de utlöser varandra, så kan man ha en i sovrummet och en i köket eller vardagsrummet. Det är bra speciellt om man hör dåligt.

Ylva Larsson
ylva.larsson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas