80+ tillbringar längst tid på akuten
Foto: Colourbox
Nyheter

80+ tillbringar längst tid på akuten

Väntetiderna på landets akutmottagningar varierar kraftigt, men 80-plussare får i regel vänta kortare tid än andra, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Publicerad 2013-04-29

– De äldre bedöms av läkare tidigare än andra men blir kvar på akuterna längst, trots att de flesta sen ändå måste läggas in på sjukhuset för fortsatt vård. En fjärdedel av akutmottagningarna har på senare år infört snabbspår för de mest sjuka äldre så att de direkt kan slussas till rätt plats inom vården. Fler sjukhus borde följa deras exempel, säger Mats Granberg, utredare på Socialstyrelsen.

Den genomsnittliga tiden för ett akutbesök, inklusive väntetid, är som kortast i Norrbotten med två timmar och 10 minuter. I Uppsala län tar ett genomsnittligt akutbesök en och en halv timme längre tid, nämligen tre timmar och 40 minuter. Men ofta kan akutbesök ta mycket längre tid än så. Och tiden man får vänta på att bli bedömd av läkare varierar mellan knappt en halvtimme till drygt en timme.
Mellan 15 och 44 procent av besöken tar mer än 4 timmar, och de ser ut att ha ökat. Och särskilt långa besök blir det för personer över 80, som ofta har större vårdbehov. På Södersjukhuset i Stockholm tar ett genomsnittligt akutbesök för en person över 80 år nästan fem timmar. I snitt tillbringar personer över 80 omkring 20 minuter längre tid på akuten än genomsnittet.

– Lång väntan kan innebära medicinska risker och det är viktigt att följa utvecklingen noga. Därför är vår målsättning att landstingen från 2014 ska rapportera in sina väntetider till oss månadsvis, säger Mats Granberg.

Här kan du ladda ner rapporten:

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas