57-orna hade kunnat räddas från skattesmällen
57-orna krav på upprättelse togs upp i Almedalen. Foto: Jan Arleij
Nyheter | Almedalen

57-orna hade kunnat räddas från skattesmällen

Inga politiker tackade ja till Almedalsseminariet där skattesmockan mot årskull -57 skulle tas upp. – Partierna spelar nu med förtroendet för hela pensionssystemet, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.

Jan Arleij
Publicerad 2023-06-29

2 000 kronor mindre i pension per månad riskerar att bli resultatet för så många som 100 000 svenskar födda 1957.

Detta då personer födda år 1957 av staten betraktas som pensionärer från 65 år men tvingas betala skatt som om de inte vore pensionärer under 2023.

Det borde inte ha undgått partierna.

För ett år sedan försökte Thoralf Alfsson, född 1957, att få politiker och myndigheter att inse vad som var på väg att drabba årskull 57 i form av högre skatt än andra årskullar, en följd av riksdagsbeslutet 31 maj 2022 om höjda pensionsåldrar.

Thoralf Alfsson.

– Jag lyfte frågan bland annat med Pensionsmyndigheten här i Almedalen, berättade Thoralf Alfsson från åhörarbänken under ett seminarium på torsdagen (29/6) om just skatteorättvisan mot 57-orna.

I panelen fanns Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten. Han tillstod att Thoralf Alfsson tagit upp problemet med honom.

– Det var faktiskt då vi blev varse att problemet existerade. Vi borde ha insett detta tidigare och informerat regeringen.

Ole Settergren.

Men det skedde inte. Varför? undrade moderatorn Johan Hakelius, politisk chefredaktör för Nyhetsmagasinet Fokus.

– Det bedömdes inte som relevant eller möjligt att åtgärda längre. Valrörelsen stod för dörren och vi ville inte bli anklagade för att blanda oss i den, svarade Ole Settergren.

Till seminariet var ansvariga politiska partier inbjuda, men samtliga tackade nej. Till gårdagens (28/6) seminarium om pensioner, också arrangerat av Skandia och Fokus, deltog dock samtliga politiska partier som då medgav att man begått ett misstag.

SPF Seniorerna påpekade också misstaget i september, men utan att få rättning av varken den avgående eller den tillträdande regeringen.

Eva Eriksson. Till höger Ole Settergren.

– Den tillträdande regeringen borde ha agerat, men orkade inte, sa SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson som också deltog i panelen. Skälet är väl att det kostar pengar att göra om och göra rätt.

– Ett stort problem med hela den här historien är att tilliten till systemet har fått sig en knäck. Ansvariga politiker svarar heller inte på frågor om hur det här ska lösas. Det påverkar trovärdigheten ytterligare för det viktigaste socialförsäkringssystemet vi har.

Ändra lagen

Eva Eriksson krävde att riksdagspartierna omgående måste titta på vilka lagar som måste förändras. En logisk följd av de misstag man har gjort.

– Nu medger samtliga partier tydligen att man har gjort fel, vilket man inte klarat av att göra tidigare. Det innebär att läget inte är dött. Förändring är möjlig, och nödvändig.

Som en TV-såpa

John Mellkvist likande den nu årslånga politiska skandalen vid en TV-serie.

– Men det är som att se den baklänges, en bisarr historia alltihop. När skandalen nu alltmer flyter upp till ytan i debatten kommer det att bli en huggsexa om vilka förändringar som ska göras, spådde John Mellkvist.

Mattias Munther, pensionsekonom på Skandia, var kritisk mot att politiken ännu inte har agerat för att rätta till sitt misstag.

– Skattesystemet är så komplext att den högra handen inte vet vad den vänstra gör. Det är orimligt att ingenting har hänt, sa Mattias Munther som menar att problemet också handlar om att förutsägbarheten rubbats.

Mattias Munther.

Thoralf Alfsson, med en mandatperiod (2006-2010) i riksdagen bakom sig, bland annat i skatteutskottet, är idag aktiv i 57-ornas facebookgrupp och försöker på olika sätt få politikerna att ändra sig.

– Jag hoppas att politikerna ska lösa detta, men jag är orolig för Moderaternas inställning. Det vore tekniskt enkelt att genomföra, det säger också Skattemyndigheten.

Politiskt beslut

Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skattemyndigheten bekräftade att det vore närmast en bagatell att genomföra en kompensation för 57-orna.

– Allt är lagtekniskt möjligt, men det kräver en lagändring, och det är naturligtvis politikernas sak, inte Skatteverkets.

Pia Blank Thörnroos framhöll att 57-orna gjort en opinionsmässig prestation i den högre skolan.

– 59-orna ska tacka 57-orna. För årskull 59 har politikerna gott om tid att göra om och göra rätt.

Släpper inte

SPF Seniorerna kommer inte att släppa frågan om rättvisa för 57-orna förrän politikerna har agerat.

– Nu är det här regeringens och finansministerns fråga. De måste ge ett besked. Tills dess kommer vi att ha den här frågan rullande.

Pia Blank Thörnroos och Eva Eriksson efter seminariet.
Jan Arleij
Publicerad 2023-06-29
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas