57-or inte nöjda: Flera besked saknas från regeringen
Hugh O´Brian är lättad, men inte nöjd. Foto: Jan Arleij
Nyheter | Rättvisa

57-or inte nöjda: Flera besked saknas från regeringen

57-orna vann slaget om det förhöjda grundavdraget. Men det saknas fortfarande flera avgörande besked.

Jan Arleij
Publicerad 2023-08-30

Det menar Hugh O´Brian och andra företrädare för ”årskull 57” som under lång tid har kämpat metodiskt för att bli skattemässigt behandlade som alla andra årskullar.

När regeringen i lördags (26/8) lovade att 57-orna ska få tillbaka 3,2 miljarder i för höga skatter så var det efter ett års intensiva protester, med stöd från inte minst SPF Seniorerna, men också från enskilda politiker i riksdagen som erkänt att man inte visste vad man beslutade om när åldersgränserna i pensionssystemet höjdes i maj 2022.

– Det kändes nästan overkligt som om jag drömde när jag vaknade i lördags och kunde läsa om beskedet från regeringen, säger Hugh O´Brian.

– Jag blev så klart superglad över att allt vårt hårda arbete hade tvingat regeringen att rätta till saker i denna röra.

Alla pengar

Men frågan är långt ifrån avklarad. Det saknas tydlighet och besked på flera punkter.

– Vi vill exempelvis inte bara ”kompenseras”. Vi vill ha tillbaka alla pengar och få exakt vad som utlovats i många år att vi skulle få för hela 2023.

Kamp för rättvisa

Bland kraven finns också ränta på de pengar som man ska få i kompensation.

– Precis som Skatteverket skulle ha krävt av oss om vi hade haft en skuld på kontot, säger Hugh O´Brian. Vi måste helt enkelt få tillbaka alla våra pengar innan vi kan säga att vi har vunnit denna kamp för rättvisa!

Men varför räcker inte de 3,2 miljarder som regeringen utlovar?

– Det handlar också om arbetsgivaravgiften för vår årskull. Om jag fyller 66 år under 2023 och jag fortsätter jobba 2023 ska min arbetsgivaravgift ner till 10,21 procent och inte 31,4 procent. Det har vi utlovats länge.

– Vi vill ha svar från regeringen om vi kan lita på att arbetsgivaravgiften för löntagare och egenföretagare i vår årskull på sista raden verkligen blir de där 10,21 procenten som utlovats.

Arbetsgivaravgift

Den enligt Hugh O´Brian för höga arbetsgivaravgiften är alltså inte en del av de 3,2 miljarderna.

– Just nu är det oklart om de kommer att betala tillbaka de 21 procent extra arbetsgivaravgift som de faktiskt har tagit. Det borde alltså vara 10,21 procent efter 65 men de har tagit 31,4 procent.

– Det är oerhört viktigt att vi också får tillbaka den delen av de stulna pengarna. Och lika viktigt att finansminister Elisabeth Svantesson är tydlig och ärlig på denna punkt.

Tydliga besked

Den demonstration som 57-orna planerat till den 11 september kommer att genomföras.

En lång rad politiker väntas delta, bland annat Niklas Karlsson (S) som är ordförande i riksdagens skatteutskott och som har följt frågan om 57-orna från ett tidigt skede.

Regeringens besked

Den 1 juli nästa år ska 3,2 miljarder sättas in på 110 000 skattekonton tillhörande drabbade seniorer födda 1957. Inget ansökningsförfarande krävs.

Satsningen kommer totalt sett att motsvara skatteeffekten av det förhöjda grundavdraget, försäkrar regeringen.

SPF Seniorerna säger genom förbundsordförande Eva Eriksson att man noga kommer att följa detaljerna och tekniken kring kompensationen, ”till dess att alla 57:or upplever att de har fått rättvisa skipad”.

Elisabeth Svantesson, finansminister (M).

Dölj faktaruta

Det handlar alltså för 57-orna om att få tydliga och övertygande besked att man kompenseras så att man får samma utfall som 56-orna har fått:

– Våra pensionsinkomster ska skattas efter kolumn 2, de som har löneinkomster efter kolumn 3 och arbetsgivaravgiften ska vara 10,21 procent. Punkt slut, det är våra enkla krav på att bli behandlade som alla andra årskullar året de fyller 66.

Förtroendet är skadat efter allt som har hänt, säger Hugh O´Brian.

– Jag är ingen expert, men det verkar som om regeringsfolket inte heller är experter, med tanke på alla missar de har gjort.

Fråga om tillit

Hugh O´Brian säger att han vill tro att regeringen menar att 57-orna kommer att få tillbaka 100 procent av de ”orättvist tagna pengarna”, oavsett om det är pensionspengar eller lönepengar.

– Men efter denna 57-röra litar jag inte på att de svenska regeringstjänstemännen gör det korrekta och ärliga. Kanske leker de med ord och kanske kommer de bara delvis att returnera pengarna.

Det blir ännu en demonstration.

– Vi måste fortsätta att utöva påtryckningar på politikerna att vara ärliga. Det är därför vi genomför protesten den 11 september som planerat.

”People Power” ska aldrig underskattas, även om det är en tuff kamp i uppförsbacke, avslutar Hugh O´Brian.

– Regeringen är till för att tjäna folket, inte lura det. Vi vill tydligt och bestämt påminna dem om deras plikt.

Därför blev det fel

Bakgrunden till situationen som drabbat omkring 110 000 svenskar födda 1957 är de höjningar av olika pensionsrelaterade åldrar som infördes den 1 januari i år.

En förändring var det förhöjda grundavdraget som numera gäller från det år en person fyller 67 år, inte från 66 år som tidigare. Normalt sett görs övergångsbestämmelser för de som redan uppnått åldern med ett tidigare regelverk – men inte den här gången.

Följden har blivit att alla personer födda 1957 får vänta ytterligare ett år på skattesänkningen – trots att de i andra avseenden räknas som pensionärer.

Enligt SPF Seniorerna handlar det i snitt om drygt 2 000 kronor mer i skatt varje månad. För den som fortfarande arbetar blir det i genomsnitt 3 000 kronor.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2023-08-30
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas